Linde till Lavrov: Så funkar coronastrategin

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-05-27

Den blågula coronastrategin dominerade när utrikesminister Ann Linde (S) möttes digitalt på tu man hand med sin ryske kollega Sergej Lavrov.

– Det har förekommit felaktiga beskrivningar och de är viktiga att adressera, det handlar om Sverigebilden, säger Linde till TT.

De båda utrikesministrarna pratade i över en timme. Linde säger att det var angeläget att förklara den svenska strategin mot covid-19-pandemin.

– Även i ryska medier har det förekommit missförstånd. Det har varit neutrala beskrivningar men också felaktiga, säger hon.

TT: Kändes det som Lavrov förstod?

– Jag skulle vilja säga att han gjorde det. Han sade att han förstått att vi har ett annat sätt än många andra länder och att det väcker intresse.

"Helt annan syn"

Onsdagens samtal berörde också Ukraina och regional säkerhet, i ljuset av att Sverige 2021 tar över ordförandeskapet för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse) och Ryssland parallellt blir ordförande i Arktiska rådet. Samarbetet i det sistnämnda beskriver Linde som lätt och konstruktivt, då det handlar om "fred, klimat och människor".

Osse är mer komplext. Linde har tidigare sagt att Sverige kommer att driva en tydlig linje i Ukrainafrågan under sitt ordförandeskap. Sverige, liksom övriga EU, vill se en lösning på konflikten i östra Ukraina – där ryskstödda separatister bedriver ett krig mot regeringsstyrkor. EU är också starkt kritiskt mot Rysslands annektering av Krim, något som lett till globala sanktioner.

– Ryssland har en helt annan syn än vi och resterande EU, konstaterar Linde.

– Och även om vi tycker väldigt olika är det viktigt för Sverige att kunna föra en diskussion med Ryssland.

Runt Östersjön

Linde beskriver dagens svenskryska relation som "konstruktiv" och "på god fot". Hon radar upp en rad frågor som är viktiga för både Stockholm och Moskva, bland dem situationen i Syrien, läget i Venezuela och samarbetet runt Östersjön.

– VI har en hel del internationell brottslighet där och vi måste samarbeta i Östersjöländerna, säger hon.

– Vi ska tillsätta en ambassadör som jobbar med internationell brottslighet, vilket Lavrov fann intressant.