Bedrägerivågen i Malmö sticker ut: ”Verkar vara i större omfattning”

Publicerad 2020-01-10

Åldringsbrott kommer och går runt om i landet.

Men vågen av bedrägeriförsök i Malmö sticker ut.

– Vi har inte sett en våg av det moduset som pågått i veckor, säger Jan Olsson, vid nationellt IT-brottscentrum.

Den stora vågen av bedrägeriförsök mot äldre går vidare. Sedan vågen tog fart strax innan jul har polisen enligt Skånska Dagbladet fått in över hundra anmälningar. Bara under torsdagen kom cirka 15 nya anmälningar in - även om inget av försöken lyckades.

Enligt Jan Olsson vid nationellt IT-brottscentrum har polisen sett liknande vågor komma och gå runt om i landet i flera års tid.

– Det är svårt att säga att det ökar över tid. Man kanske kan se det men ofta är det resultatet av att en gruppering på en eller flera personer i till exempelvis Malmöområdet jobbar på det här sättet. Då beror det på just de jobbar så och just då blir det mycket, men det blir inte en våg i hela Sverige. Utan det beror bara på personerna som genomför det, säger Jan Olsson.

Oavsett var i landet åldringsbrotten sker ser tillvägagångssätten likartade ut. Gärningsmännen utger sig för att komma från till exempelvis banken, fastighetsskötaren eller polisen. De kan även ute sig för att vara en vän till ett barnbarn.

Likartat upplägg

Därefter lurar de antingen av äldre personer bankuppgifter eller får tillträde till bostaden där de kan stjäla smycken och pengar.

– Grundkonceptet är att man ringer och utger sig för att vara en annan person än man är. Någon som den äldre personen som tar emot samtalet har förtroende för. Det är egentligen hela upplägget, säger Jan Olsson.

När en våg av bedrägeriförsök mot äldre sköljer över ett samhälle eller en stad så rör det sig enligt Olsson allt som oftast av personer med förankring i bygden. Det handlar i regel alltså inte om ligor som åker från stad till stad för att ta sig in i bostäder.

– I antal är det väldigt få brott, om man ser till alla andra bedrägerier och internetrelaterade brott som begås. Men de drabbade skadas rent psykiskt väldig, väldigt hårt i och med att de har släppt in personen i hemmet och visat förtroende.

”Otroligt lågt brott”

En långvarig effekt av åldringsbrott kan bli att äldre väljer att isolera sig mer än tidigare.

– Därför är det ett så otroligt lågt brott att utsätta våra äldre för den typen av behandling som kriminell.

Att det blir en sådan mängd av bedrägeriförsök mot äldre under en kort period förklarar Jan Olsson enligt följande:

– Det krävs några som saknar emotionell förmåga fullständigt och struntar i den skada de åsamkar. Några såna måste finnas ute i samhället för att komma på idén att köra på det här. Det är ingen hemlighet hur man genomför det här. När de märker att det ger pengar vid första tillfället fortsätter de sedan ända tills någon stoppar dem.

”De kommer åka fast”

Även om bedrägeriförsök av den här typen ser likartade ut i hela landet menar Olsson att det ser ut att skilja sig något i Malmö.

– Det verkar vara i större omfattning med just det här moduset än vad vi kanske sett tidigare. Det säger jag på ganska lösa grunder då jag inte räknat modus, men förut i Sverige har det skett några ärenden av just det moduset. Vi har inte sett en våg av det moduset som pågått i veckor.

Polisen ser allvarligt på situationen i Malmö och enligt Jan Olsson råder det ingen tvekan om att gärningsmännen till slut kommer åka fast.

– Det är klart de kommer åka fast. Frågan är bara när och hur många fler som blir utsatta för det innan vi kommer få tag i dem. För de åker fast förr eller senare. Det kan de räkna med, så jag tycker de kan sluta redan nu.

ANNONS