Bilderna inifrån sprängda huset på Östermalm: Ödelagt

Publicerad 2020-01-13

Explosionen på Östermalm i natt var mycket kraftig och efterlämnade total förödelse.

Det visar bilder inifrån trapphuset som Aftonbladet kan publicera.

– Jag hade svårt att få upp dörren på grund av allt bråte där utanför, säger en kvinna som bor i huset.

Explosionen skedde strax efter klockan 01 i natt.

Sprängverkan var mycket kraftig och totalförstörde trapphuset, visar bilder inifrån byggnaden.

En av de drabbade berättar om hur hon vaknade av smällen:

– Det var som om kriget var löst. Det var en jättesmäll. Väldigt dramatiskt. Jag for upp ur sängen samtidigt som alla brandvarnare tjöt. I lägenheten var det glas överallt och blomkrukorna låg över golvet. Man blev ju väldigt uppskärrad, berättar en kvinna i huset.

”Hisschaktet är bara ett stort hål”, berättar en boende.

Utanför lägenhetsdörren var förödelsen än mer omfattande.

– Jag hade svårt att få upp dörren på grund av allt bråte där utanför, säger hon.

Bilder från trapphuset visar att hissdörren är totalförstörd, lägenhetsdörrar ligger huller om buller bland löst virke och delar av väggarna.

– Hisschaktet är bara ett stort hål och det finns inga fönster kvar. Det är helt ödelagt, säger en annan boende.

Enligt flera personer som befanns sig i fastigheten, som Aftonbladet talat med, ska explosionen ha skett inomhus. 

– Det är ett hål i golvet och man kan se hur tryckvågen har slagit ut portdörrarna både mot innergården och gatan. På gatan har flera bilar fått stryk också, säger en man som bor i huset.

Enligt personer som befann sig i fastigheten skedde explosionen inne i huset.

På förmiddagen efter explosionen hade fortfarande ingen av de boende i huset fått tillåtelse att återvända till sin lägenhet.

– Vi har fått höra att rasrisken är för stor och att man betraktar hela huset som en brottsplats. Någon prognos har vi inte heller fått för när vi kan få komma tillbaka, säger mannen.

Polisen uppger att ingen person rapporterats som fysiskt skadad efter explosionen. Händelsen utreds under rubriken ”allmänfarlig ödeläggelse” och på måndagsförmiddagen fanns ingen gripen i ärendet.

– Den här explosionen var en av de kraftigaste vi haft i den här regionen och därför vill vi också få in så mycket iakttagelser som möjligt eftersom den här formen av brott framkallar en stor fara för allmänheten, säger Erik Widstrand, chef för polisområde city i Stockholm.

Dådet utreds som en särskild händelse vilket innebär att polisen har möjlighet att kalla in mer resurser till ärendet. Säkerhetspolisen är involverad i utredningen men enligt Polismyndigheten finns det inga misstankar om terrorkopplingar.

– Vi tittar på en hel del olika scenarion, om det är någon kring tidigare händelser i närområdet eller nationellt som kan leda oss till vem som kan ligga bakom det här, säger Erik Widstrand.