Familjen kan tvingas stanna kvar i Argentina – till september

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I februari reste Emilia med sin man och två barn från Sverige till Argentina.

Sedan bröt coronapandemin ut. Nu kan de tvingas vara kvar till i höst.

– Vi har fått våra flygbiljetter inställda fem gånger. Vårt äldsta barn riskerar att missa skolstarten.

I början av februari åkte Emilia, 34, och Sergio, 38, från Stockholm till Buenos Aires tillsammans med sina barn Dante, 5, och Leon, 3.

En resa de har gjort flera gånger tidigare, då Sergio är från Argentina och har sin familj där. Familjen skulle egentligen ha återvänt till Sverige i början av april. Men väl på plats i Sydamerika började coronaviruset sprida sig över världen och läget förändrades totalt.

– Vi funderade lite på corona när vi åkte iväg. Men det var i början av februari och spridningen var inte så stor då. Vi trodde aldrig att det skulle bli så här, att vi inte kunde komma hem igen, säger Emilia.

Familjen sitter i karantän i Argentina och har fått sina hembiljetter avbokade fem gånger.
Foto: Privat
Familjen sitter i karantän i Argentina och har fått sina hembiljetter avbokade fem gånger.

Flygen är inställda

För att stoppa coronautbrottet införde den argentinska regeringen en nationell karantän den 20 mars. I samband med det stoppades i stort sett all internationell flygtrafik. Försäljning av flygbiljetter med avgångsdatum tidigare än den 1 september är nu förbjuden. Myndigheternas budskap är att resenärer kan behöva ställa in sig på att stanna kvar i Argentina tills den reguljära flygtrafiken sätter igång igen.

– Vi har fått våra flygbiljetter inställda fem gånger. Nu har vi giltiga biljetter i juni, men vi förväntar oss att även detta flyg kommer bli inställt.

Utöver inställda flyg är landets skolor stängda och myndigheterna kräver att folk ska hålla sig inomhus. Barn får inte vistas utomhus över huvud taget och vuxna som inte har ett samhällsnyttigt arbete får bara gå ut för att handla mat eller medicin.

Familjen har inte haft någon möjlighet att träffa sin släktingar, som var målet med hela resan.

Foto: privat
Dante, 5, och Leon, 3, leker på terrassen. Det är bara här de får vistas utomhus.

Krav på munskydd

Från och med den här veckan måste alla som vistas utomhus bära munskydd. Nedstängningen av landet är total. Att bryta mot karantänen utan giltig anledning är straffbart.

– Barnen har inte sett gräs på över en månad. Det gör ont i hjärtat och känns hemskt som förälder att de inte får vara ute. Vår äldsta son Dante fyller år 11 maj. Det enda han vill är att få komma hem och fira sin födelsedag med sina kompisar, säger Emilia. 

Familjen bor i en lägenhet i Buenos Aires. Som tur är har bostaden en terrass.

– Vi får i alla fall lite solljus, och barnen har en liten yta att springa på. Annars försöker vi laga god mat och hitta på lekar. Men vi har begränsade tillgångar. Förutom lite lego och kortspel har vi inte så mycket leksaker. Vi trodde ju aldrig att vi skulle hamna i den här situationen, säger Emilia.

Foto: Privat
Utsikt över ett öde Buenos Aires.

Lever i limbo

Emilia och Sergio har kontakt med den svenska ambassaden, som försöker lösa situationen. Ett förslag var att köpa nya biljetter, något som skulle kosta 50 000 kronor, då det skulle öka chanserna. Ett annat har varit att få med familjen på ett flyg organiserat av Norge. Men det gick i stöpet under måndagen.

– På mindre än en timme var biljetterna slutsålda och vi kom inte med. Vi lever i limbo mellan att förbereda oss för resa eller installera oss till september. Vi får se om det blir något innan skolstarten, säger Emilia.

Foto: privat
När familjen reste till Argentina hade coronapandemin ännu inte brutit ut med full kraft.
Publicerad:

LÄS VIDARE