Pensionerad irländsk vårdpersonal sluter upp

TT-Reuters

Publicerad 2020-03-19

Irlands premiärminister Leo Varadkar varnar för att antalet smittade i landet kommer att öka. Sjukvårdsmyndigheter uppmanar pensionerad sjukvårdspersonal att återvända till yrke och gensvaret är enormt. Arkivbild.

Läkare, sjuksköterskor och utbildad vårdpersonal som pensionerats eller lämnat sina yrken svarar i mängd när Irlands regering kallar. Omkring 24 000 har svarat på uppmaningen att återvända till sjukvårdsfronten för att bekämpa coronapandemin.

"Det enorma gensvaret visar det irländska folkets solidaritet, vi vill tacka dem som ställer upp för att arbeta med oss under dessa exceptionella omständigheter", skriver Anne Marie Hoey från den irländska hälsomyndighetens personalavdelning dagen efter det att uppropet gick ut.

Irland har omkring 65 000 verksamma sjuksköterskor och barnmorskor. Av 15 000 registrerade läkare är 7 000 verksamma i landet.

Många som är vårdutbildade i Irland arbetar i Kanada och i Australien. Flera sägs ha uppgett att de vill återvända i krisens tid. Även många som har bytt karriär anmäler vilja att hjälpa till under coronakrisen.

Premiärminister Leo Varadkar varnar för en snabb ökning av antalet smittade i landet.