Gripen för journalistmord vill ha uppgörelse

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2019-11-29 | Publicerad 2019-11-23

Den gripne maltesiske affärsmannen Yorgen Fenech var närvarande när polisen genomsökte hans båt på fredagen.

Affärsmannen som gripits för mordet på en känd journalist på Malta vill nå en uppgörelse med åklagarna, enligt poliskällor.

Tidigare i veckan lovades en annan misstänkt person strafflindring mot att han berättade vad han vet.

Den välkände affärsmannen Yorgen Fenech greps i onsdags ombord på sin yacht när han var i färd med att lämna Malta. Enligt polisen är han en "person av intresse" i utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia 2017.

Enligt poliskällor ska Fenech under lördagen ha begärt straffrihet eller någon form av uppgörelse med åklagarna för att berätta allt han vet. Beslutet ligger hos premiärminister Joseph Muscat.

Utpekad i Panamahärvan

Tidigare i veckan lovade Muscat benåda Melvin Theuma på villkor att han berättade vem som givit order om mordet. Theuma, som är gripen sedan tidigare, har beskrivits som en mellanhand i mordkomplotten.

Yorgen Fenech är välkänd i Malta och blev uppmärksammad i samband med Panamadokumenten, en skandal som briserade 2016 och där den maltesiske affärsmogulens namn förekom i en skuldhärva som inkluderade högt uppsatta maltesiska politiker och Fenechs Dubai-listade bolag 17 Black.

Minister förhörd

Maltas ekonomiminister Christian Cardona förhördes av polisen på lördagen med anledning av utredningen. Hans departement säger i ett uttalande att han hade ombetts "lämna en del klargöranden angående tidigare spekulationer" om hans person. Vad det var för spekulationer preciserades inte.

Daphne Caruana Galizia, känd som en tuff korruptionsgranskare, undersökte högt uppsatta personers kopplingar till Panamadokumenten när hon dödades i en bilbombsattack i oktober 2017.

Tre män är åtalade för att utfört själva bombdådet, men jakten på hjärnan bakom mordet har fortsatt.