Mystisk kaj-död i Uppsala

Publicerad 2020-07-22

Flera personer hittade döda kajor vid Kungsängsesplanaden i Uppsala förra veckan. Men vad de dött av är oklart.

– Vi kan inte utesluta förgiftning, säger Caroline Bröjer på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Kajan som viltvårdaren Håkan Bolk hittade vid Kungsängsesplanaden har undersökts.

När viltvårdaren Håkan Bolk kom till Kungsängsesplanaden för att ta bort ett tio-tal fåglar som anmälts döda till kommunen var alla utom en borta.

– Vem som plockat bort de andra vet jag inte. Men jag tog den som var kvar och körde den till SVA. Det är lite märkligt att det var så pass många kajor vid samma tillfälle och vid samma plats. Jag har hållit på med viltvård i tre år och jag har inte varit med om det tidigare. Det är klart att man undrar vad det beror på, säger han.

Efter det har ytterligare två personer skickat in anmälningar till Uppsala kommun om döda kajor på samma plats, men det är bara den första kajan som skickats på analys.

”Kan inte utesluta förgiftning”

Caroline Bröjer på SVA kan dock inte svara på varför den dött.

– Som det är nu vet vi faktiskt inte varför de här kajorna dött. Fågeln som kom in till oss hade inga specifika sjukliga förändringar, inga tecken på inflammation eller infektion. Det enda som vi har kunnat se i den mikroskopiska undersökningen är förändringar på cellnivå i njurarna vilket gör att vi inte kan utesluta en förgiftning. Men problemet är att den här typen av cellförändringar även ses när kroppen börjat ruttna och eftersom den inte var helt färsk när den kom in till oss så kan man inte skilja på om de här förändringarna beror på nedbrytningen av cellerna eller om det hänt medan fågeln levde, säger hon.

För att avgöra vilket måste de skicka vidare proverna till ett annat labb, vilket inte är aktuellt just nu. Även om kajan dött av något slags gift behöver det dock inte ha kommit från människor, säger hon.

– Det kan även vara gift från något mögligt foder eller så som fåglarna hittat.

Hon har tidigare undersökt kajor som dött av koffeinförgiftning och salmonella, men ofta hittar de inte någon specifik dödsorsak.

”Det händer av och till att kråkfåglar dör och att vi inte hittar någon specifik orsak”, säger Caroline Bröjer.

Sker varje år

Enligt Torbjörn Röste som arbetat som viltvårdare i 25 år är det dock inte första gången kommunen får in anmälningar om ett stort antal döda fåglar på ett och samma ställe.
– Det sker nästan varje år. Det är ganska naturligt att några dör när alla ungarna har blivit flygfärdiga eller när de samlas i stora flockar och skitar ned vissa buskage och träd där de sedan får i sig lite väl mycket skit. Vi har inte fått några speciella resultat när vi fått dödsorsaken från SVA tidigare, så det är egentligen inget märkvärdigt, säger han.

Följ ämnen i artikeln