Henrik fick kemiska brännskador – ”oerhört sällsynt”

Uppdaterad 2020-07-28 | Publicerad 2020-07-26

Henrik Grenmark, 54, fick en allergisk reaktion av hårborttagningskrämen.

Det slutade med att han fick kemiska brännskador över hela bröstet.

– Det kändes som att min bröstkorg skulle brinna upp, säger Henrik.

Henrik Grenmark, 54, skulle ta bort sitt brösthår, och smorde in sig med en såkallad hårborttagningskräm. Något han gjort ett flertal gånger tidigare.

– Jag har använt samma kräm till och från i fem års tid, det har aldrig varit något problem.

Krämen appliceras på området där man önskar att ta bort hårväxt, låter verka i 3-5 minuter, innan man tar bort kräm och hår, och sköljer av med vatten.

– Jag är alltid noga med att följa anvisningarna, och det gjorde jag nu också.

Men denna gång gick något snett. Efter bara två minuter kände Henrik hur han blev varm på bröstet, och såg sig i själv i badrumsspegeln.

– Jag såg hur det började bildas blåsor, och det var som att huden rann av. Jag blev bara chockad och kastade mig in i duschen och sköljde av mig i iskallt vatten.

Trots Henriks snabba agerande, tilltog både skadorna och smärtan på hans kropp.

– Jag såg bara hur röd jag var. Det var som att någon hade eldat på mitt bröst.

Henrik Grenmark, 54.

Lindade in sig själv i plastfolie

När Henrik klev ut ur duschen kunde han se hur bröstkorgen var täckt av brännskador.

– Jag hade läst lite hur man skulle göra – att man skulle försöka hålla det fuktigt. Så jag smorde in mig, och lindade in överkroppen i matplast, säger han.

Han kunde för stunden känna att smärtan avtog – men det blev snabbt värre igen. Då sökte han vård, och fick en akutremiss till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– När jag kom dit sa de direkt att jag hade fått en kemisk brännskada, men att jag kommer att bli bra. Först då kunde jag känna mig lugn.

Fredrik Huss, överläkare och docent inom plastik- och käkkirurgi/brännskadecentrum.

Ytterst ovanligt

Enlig Fredrik Huss, specialist på brännskador vid Brännskadecentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är denna typ av allergisk reaktion inte något som hör till vanligheten.

– När det kommer till just hårborttagningsmedel är detta inte något vi ser som valigt förekommande. Oftast så handlar det nog om att man inte använt produkten enligt instruktionerna och/eller att man har en lite känsligare hudtyp, säger Fredrik Huss.

Specialistläkaren förklarar att olika hudtyper kan reagera olika, och att man som användare därför bör vara noga med att följa rekommenderade anvisningar när man använder produkter som innehåller kemikalier.

– Jag vill minnas att det ofta står att man ska testa hudreaktionen på en mindre yta, innan man applicerar på större områden, säger han.

– Den gemensamma nämnaren vi sett när det kommer till kemikaliebruk som exempelvis hårborttagningsmedel eller vårtborttagningsmedel, är att följer man instruktionerna med tidsaspekter och mängder som står beskrivna, så är det oerhört sällsynt med några konstigheter.