FN: Ge basinkomst till fattiga under pandemin

TT-AFP

Uppdaterad 2020-07-24 | Publicerad 2020-07-23

Människor köar för att få ett gratis mål mat utanför Perus huvudstad Lima, en av de många platser på jorden där det nya coronaviruset fått förödande konsekvenser för de fattiga. Arkivbild.

Nästan tre miljarder av världens fattigaste människor bör ges en tillfällig basinkomst för att förhindra fortsatt spridning av covid-19, det menar FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Då smittspridningen just nu ökar i utvecklingsländerna så finns ett "skyndsamt behov" av åtgärder för att skydda de mest utsatta, fastställer en färsk rapport av UNDP.

Att ge de fattigaste 2,7 miljarder människorna på jorden basinkomst skulle kosta i runda slängar motsvarande 1 600 miljarder svenska kronor i månaden. De skulle då ges "möjligheten att köpa mat och betala för sjukvård och utbildningskostnader," möjligheter många av världens fattigaste riskerar att förlora, uppger rapporten.

– Tider utan motstycke kräver sociala och ekonomiska åtgärder utan motstycke, säger UNDP-chefen Achim Steiner.

– Kris och återhämtningsplaner kan inte enkom fokusera på marknader och stora företag. En tillfällig basinkomst kan möjliggöra att stater får möjlighet att erbjuda sina medborgare en ekonomisk livboj, fortsätter Steiner.