Mannen som gav demenssjuka en röst har nu tystnat

Publicerad 2020-05-18

Krister Westerlund, ordförande i Alzheimer Sverige, är död.

Eldsjälen gav under 25 år röst åt de drabbade.

– Han satte dessa patienter på Sveriges karta. Jag är så ledsen att jag knappt kan prata, säger Arne Brun, professor och hjärnforskare i Lund.

Krister Westerlund, på bilden intervjuad i Aftonbladet 2001, blev 75 år gammal.

Krister Westerlund skulle ha fyllt 76 år i juni men var fortfarande aktiv som ordförande för patientorganisationen Alzheimer Sverige.

Han vigde en stor del av sitt yrkesliv och även sin fritid åt att föra de drabbades talan.

Demenssjukdomarna utgör den tredje största folksjukdomen efter hjärt- och kärlsjukdomarna och hans strid handlade i decennier om att lyfta patientgruppen som han ansåg diskrimineras.

– Krister hade byggt upp ett kopiöst nätverk med alltifrån inflytelserika ministrar och nedåt. Han var dessutom oerhört medkännande med patienterna och åkte ofta genom landet för att hjälpa anhöriga när myndigheterna jäklades med dem, säger professor Arne Brun som tagit dödsfallet som en personlig förlust.

– Han var näst efter min sambo min bästa vän, sedan 1978. På senare år när min syn försämrats har han tagit mig i handen och bokstavligen lett mig.

Ett äkta språkör

Krister Westerlund arrangerade årligen den så kallade Alzheimerdagen 21 september där bland annat drottning Silvia medverkat. På scenen varvades patienter som själva berättade om sin vardag som drabbade med ledande forskare. En av dem är professor Elisabet Londos i Malmö.

– Krister var ju före detta politiker och visste hur han skulle uttrycka sig men framför allt visade han alltid i handling att han brydde sig om patienterna och deras anhöriga. Han var i min mening unik, säger hon.

Han verkade också som representant inom den internationella Alzheimersfären samt medverkade under de senaste 20 åren i otaliga nyhetsartiklar och reportage i Aftonbladet.

Under en intervju för tre år sedan kallade han sin roll i patientföreningen för ett livstidsuppdrag.

”Jag är ett äkta språkrör eftersom jag varit väldigt anhörig. Jag har haft en pappa, en svärmor och en svärfar som gått bort i demenssjukdomar. Den hjälp jag kan erbjuda har många där ute behov av.”

En intervju med Krister Westerlund i Aftonbladet den 25 februari 2018.

Aktiv in i det sista

Hans budskap ansågs av många vara ytterst raka och de riktade sig ofta direkt till toppen, där Westerlund menade att förändringarna måste starta.

Så sent som veckan före påsk i år uttalade han sig i Aftonbladet om situationen för landets demenssjuka under rådande coronaisolering.

– Det är ett oerhört lidande från båda håll just nu. Patienterna lider av att inte kunna se sina anhörigas bekanta ansikten, och de anhöriga av oro för att äldreboendena inte ska kunna skydda de sjuka. Man talar alltid om att alla patientgrupper har samma rättigheter, men det har man inte alls i praktiken. De vårdanställda gör en enastående insats men våra sköra patienter borde ha fått extra uppmärksamhet mycket tidigare.

Arbetade med frun Kristina

Krister Westerlund berättade att anhörigorganisationen hade fått en ökning av samtal till sin stödtelefon som han under alla år stridit för ska få finnas.

– Vi försöker förklara den extraordinära situationen, men många anhöriga har taggiga sår i hjärtat nu, sa han.

I lördags stannade hans eget hjärta, efter en hjärtattack, uppger familjen.

Krister Westerlund efterlämnar hustrun Kristina som han arbetat sida vid sida med, två döttrar, två barnbarn samt många ”bästa vänner” inom forskningsvärlden.

Krister Westerlund 2018.