Israel utreder civila offer i Gazaremsan

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Människor som på torsdagen samlats kring kratern på Gazaremsan där Rasmi Abu Malhous bostad fanns innan den utsattes för en israelisk attack.

NYHETER

Israeliska militären ska utreda varför flera civila dödades och skadades i en riktad flygattack mot Gazaremsan tidigt på torsdagen.

Nya mål i området har också attackerats sedan raketer skjutits mot Israel.

Vid attacken tidigt på torsdagen dödades Rasmi Abu Malhous, som enligt Israel var en befälhavare i den väpnade palestinska islamistgruppen Islamiska jihad. Men hälsovårdsdepartementet i Gazaremsan, styrd av den islamistiska rörelsen Hamas, uppger att också Malhous två fruar och fem av hans barn dödades. Dessutom skadades flera andra civila, varav flera är barn och andra släktingar till Malhous.

Den israeliska militären (IDF) motsäger inte att civila dödsoffer krävdes men säger att de var oväntade.

"Enligt den information som var tillgänglig för IDF vid tiden för attacken förväntades inga civila bli skadade", står det i ett uttalande.

"IDF utreder de skador som attacken har åsamkat civila", fortsätter det.

"Mänskliga sköldar"

Militären uppgav på torsdagen att Malhous, liksom många andra befälhavare i Islamiska jihad, "har taktiken att gömma ammunition och militär infrastruktur i sina egna bostäder". IDF har även anklagat gruppen för att använda civila som "mänskliga sköldar" för att undgå israeliska attacker.

Islamiska jihad säger i sin tur att Malhous var "känd som en person som var ansluten till Islamiska jihad men han var inte en befälhavare".

Israel har också utfört ett nytt flygangrepp mot Islamiska jihad, uppger IDF. Två personer skadades, enligt vårdpersonal på Gazaremsan.

Attacken skedde sent på torsdagskvällen som ett svar på raketer som avfyrats från Gaza, enligt militären.

Avbrutet eldupphör

De nya stridshandlingarna innebär ett brott mot det eldupphör som trädde i kraft så sent som i torsdags morse.

"Israeliska armén ser med stort allvar på det avbrutna eldupphöret och raketer som riktas mot Israel", skriver militären, och tillägger att man ska "fortsätta vidta nödvändiga åtgärder mot alla försök att skada civila israeler".

Eldupphöret inleddes sedan 34 palestinier dödats under två dagar av israeliska attacker i Gazaremsan. Samtidigt har 450 raketer avfyrats från Gaza mot Israel sedan i tisdags morse, enligt IDF.

Våldsvågen utlöstes av en israelisk lufträd i tisdags då en högt uppsatt ledare i Islamiska jihad, Baha Abu al-Ata, dödades.

Rättad: I en tidigare version fanns motstridiga uppgifter om hur eldupphöret bröts.

Publicerad:

LÄS VIDARE