Flera döda i upptrappning vid Gaza

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Hatem Moussa/AP/TT
Raketer avfyras från Gazaremsan mot Israel på tisdagen.

NYHETER

Flera personer uppges ha blivit dödade i en ny våldsspiral vid Gazaremsan.

En lufträd som dödade en ledare inom en väpnad islamistgrupp följdes av raketbeskjutning från palestinskt håll, vilket besvarades med fler lufträder.

Tidigt på tisdagsmorgonen utförde Israel en lufträd mot Gazaremsan, riktad mot en specifik bostad och Baha Abu al-Ata, högt uppsatt ledare inom den väpnade och Iranstödda islamistgrupperingen Islamiska jihad. 42-åringen dödades tillsammans med sin fru, vilket utropades från moskéer i staden Gaza under morgonen.

Ungefär samtidigt attackerades en bostad i Syriens huvudstad Damaskus med robotar, där Israel enligt syriska statsmedier försökte döda ytterligare en man verksam inom Islamiska jihad. Enligt islamistgruppen dödades två andra personer. Israel har inte kommenterat detta.

Striderna som följde är de värsta som utspelat sig vid Gazaremsan på flera månader.

"En krigsförklaring"

Islamistgruppen utförde vedergällningsattacker i form av raketbeskjutning från Gaza mot israeliskt territorium, som nådde så långt som i området runt storstaden Tel Aviv.

Israel svarade med ytterligare lufträder, som landet säger riktades mot islamistgruppens posteringar samt mot platser varifrån raketer avfyrades.

Medan bomber exploderade och ljöd över Gaza hölls en begravning för Baha Abu al-Ata, där Islamiska jihads högste ledare Khaled al-Batsh höll tal.

– Israel utförde två koordinerade anfall, i Syrien och i Gaza, i en krigsförklaring, sade han där, enligt Reuters.

Andra närvarande milismän avfyrade vapen i luften och skanderade "Revansch!".

I de israeliska lufträderna har ytterligare fem personer dödats och 42 skadats, enligt palestinska vårdmyndigheter.

Skadade i Israel

På bägge gränser av Gazastängslet tvingades civila söka skydd, medan skolor och butiker stängdes.

Israels militär uppger att upp emot 200 raketer har avfyrats mot landets territorium och att fler än hälften landat i terräng, medan tiotals av dem stoppats av luftvärn. En träffade en leksaksfabrik som började brinna. Minst 25 personer ska ha fått lindrigare skador.

Enligt Israel var Baha Abu al-Ata varit inblandad i mycket av den senaste tidens raketeld och drönarattacker från Gaza och hans anklagas också för att ha planerat ytterligare attacker.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskriver honom som "en tickande bomb".

– Israel är inte intresserat av en upptrappning, men vi kommer att göra allt som krävs för att försvara oss, säger han.

– Jag säger det redan nu: Detta kan ta tid.

Den israeliska militären meddelar att den förbereder sig för flera dagars stridande på Gaza.

Enighet i Gaza

Även den större palestinska rörelsen Hamas, som styr Gazaremsan, talar om hämnd. Den har dock inte alltid dragit jämnt med Islamiska jihad, som är områdets näst största väpnade gruppering.

Bägge organisationer har ett tillintetgörande av Israel högst på dagordningen, men medan Hamas har sökt långsiktiga eldupphörsavtal med Israel har Islamiska jihad satt sig på tvären.

Israels överbefälhavare Aviv Kochavi pekar ut den dödade al-Atta som ett särskilt hinder i försöken att få ett formellt stopp på striderna.

Efter tisdagens attacker visar de väpnade grupperna på Gazaremsan dock en enad front och fördömer gemensamt Israel.

Hamas högste ledare Ismail Haniya säger att "dagens brott och den israeliska bombningen av Gaza läggs till det israeliska brottsregister som syftar till att förgöra" Palestina.

Även i Israel faller upptrappningen i känslig politisk jord, då där ännu pågår regeringsförhandlingar sedan nyvalet i september.

EU kräver en "snabb och komplett nedtrappning" av läget.

Publicerad:

LÄS VIDARE