Mycket folk när vaccinering började

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Ingrid Gunnarson var bland de första att vaccineras på kliniken i Västra Hamnen.
Foto: Robert Rosén
Ingrid Gunnarson var bland de första att vaccineras på kliniken i Västra Hamnen.

Vårdcentralerna i Skåne har nu börjat med influensavaccinering.

I Malmö var det mycket patienter redan första dagen.

– Jag tror man vill skydda sig för man vet inte riktigt när influensan sätter igång, säger Margareta Emmeberg, distriktssköterska på Capio Citykliniken Västra Hamnen.

Influensasäsongen närmar sig och med anledning av det började Region Skånes kampanj för influensavaccin på tisdagen. Runt om i länet öppnar vårdcentraler nu upp för patienter att komma och vaccinera sig.

Med tanke på fjolåret, där vaccinet tog slut i Skåne i november, var vårdcentralerna inställda på en folkrusning under tisdagen. En av de kliniker dit patienter vallfärdade var Capio Citykliniken Västra Hamnen, vars väntrum var fullt av folk när Aftonbladet kom på besök lagom till att man öppnade upp för årets vaccination.

– Det brukar vara ett väldigt högt tryck. Vi har valt att vaccinera tisdag, torsdag och även på lördag den här första veckan. Just för att vi ska kunna öka vår tillgänglighet, säger Margareta Emmerberg, distriktssköterska på Capio Citykliniken Västra Hamnen.

”Kommer smygande”

Några tecken på att årets influensa är på väg har hon ännu inte sett, men många patienter väljer trots det att vaccinera sig så fort som möjligt.

– Det är lite osäkerhet när influensan börjar. Efter två-tre dagar är man skyddad men det tar ju ändå någon vecka innan man har fullgott skydd. Jag tror man vill skydda sig för man vet inte riktigt när influensan sätter igång. Det kommer smygande och blir mer och mer, säger Emmeberg.

Bland riskgrupperna som rekommenderas vaccination finns personer över 65 år och kvinnor som är gravida efter vecka 16, vilka båda har möjligheten att vaccinera sig gratis.

Även kvinnor som ammar, diabetiker och hjärt- och lungsjuka rekommenderas att genomföra den årliga vaccinationen.

Foto: Robert Rosén
Influensavaccinering finns på drop-in på 26 olika vårdcentraler i Malmö.

”Känns ohyggligt stor”

– Man kan ju bli väldigt sjuk om man inte får vaccinet. Det är ju en del som inte alltid klarar av det, så det är jätteviktigt. Det är därför vi rekommenderar det, säger Margareta Emmerberg.

En som valt att bege sig till kliniken i Västra Hamnen under kampanjens första dag är Ingrid Gunnarson, 75.

– Jag vågar inget annat. Risken att bli drabbad tycker jag känns ohyggligt stor - och jag vill vara frisk, säger hon kort innan det är dags för vaccineringen.

Brukar du vaccinera dig varje åren?

– Nej, det är bara de två senaste åren.

Är det för att du kommit upp i en riskgrupp då eller hur kommer det sig?

– Nej, för jag är noga med att hålla mig frisk då jag tränar och jobbar mycket.

Många vaccinerar sig

Hon tillhör därmed den stora grupp som väljer att vaccinera sig årligen.

– Det brukar vara väldigt många som vaccinerar sig. Framförallt är det riskgruppspatienterna som kommer och vaccinerar sig, säger Margareta Emmerberg.

Region Skåne har det här året tagit höjd för att undvika en situation likt i fjol, då vaccinet tidigt tog slut.

– I och med att vi rekommenderar att man ska vaccinera sig, främst om man är i riskgrupperna, så vill vi ju kunna erbjuda vaccin till alla, så att det inte tar slut som förra året då det blev svårt att få tag i det.

Vaccinet innehåller fyra stammar som erbjuder skydd mot olika influensatyper som spås bli stora. En influensa som spås bli extra stor i år är H3.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE