”De äldres mat är en katastrof”

Personal: Attendo lovar hemlagat men serverar hel- och halvfabrikat

Publicerad 2019-07-05

Attendos äldreboende Duvan i Linköping lockar med hem­lagad och välsmakande mat av hög kvalitet på hemsidan.

Men enligt personal serveras mestadels hel- och halv­fabrikat som värms upp.

– Maten är en katastrof. Alla boende klagade på maten. De var hungriga, säger en undersköterska som nyligen valde att sluta.

Äldreboendet Duvan i Lin­köping drivs av vårdkoncernen ­Attendo. Där bor 95 åldringar på fyra avdelningar.

På sin hemsida lockar Attendo Duvan med att måltiderna lagas på plats. Att ”det sprids en härlig doft från köket som ger en hemtrevlig känsla”. Att man serverar ”varierande och välsmakande måltider”. Att man ”lägger stort fokus på att maten ska vara av hög kvalité”.

Stämmer inte

Men enligt flera anställda på ­Duvan, som Aftonbladet talat med, så stämmer inte marknadsföringen med verkligheten.

– Maten är en katastrof. Bara halvfabrikat och skit. ­Alla boende klagade på maten, hur dålig den var. De var hungriga. Maten smakade ingenting, ­säger en under­sköterska som nyligen slutat.

Personen uppger att måltiderna på Duvan mestadels utgörs av hel- och halvfabrikat, som värms upp på avdelningarna.

– Det är färdigmat och halv­fabrikat, påssåser, pulvermos, färdiga potatisbullar, färdig paj. De gamla fick aldrig någon fräsch ­sallad.
Tidigare kom maten från en skola. Då var den enligt uppgiftslämnaren bra.
- Sedan tog de bort skolmaten och ställde en undersköterska i köket, utan utbildning, en på varje våning.

”Bristfällig kost”

Sköra och sjuka äldre drabbas lätt av undernäring och därför är det viktigt att de får i sig näringstät och energirik mat. Men uppgiftslämnaren menar att kosten på Duvan ofta var bristfällig.

– Det var ju ingen ordentlig kvällsmat heller. Till middag var det kräm med mjölk, någon ­potatisbulle och lite lingonsylt, inget fläsk, någon färdig paj att värma upp, korv med bröd eller pulversoppa.

Även portionerna var ofta små, uppger källan.

– Om det var lax fick de en halv laxbit till lunch för att budgeten skulle räcka.

Undersköterskan fick till slut nog och sade upp sig.

Fotograferade maten

Det sista undersköterskan gjorde var att fotografera av ­maten som serverades på Duvan och lägga ut bilderna på Facebook.

– Jag bestämde mig för innan jag slutade att nu ska jag dokumentera detta, hur dåligt det är. Så jag gick in i frysarna på alla plan och i förråden och tog de här korten.

Det är bilder på färdigmat och halvfabrikat, på pulvermos, pulversoppor, färdiga potatisbullar, färdiga potatisklyftor, färdig ­potatissallad, färdiga köttbullar, färdig rotfruktsgratäng, färdiga våfflor, industrikakor och rull­tårtor.

För måltiderna betalar de ­boende på Attendo Duvan 104 kronor per dygn, enligt en fastställd prislista för Linköpings kommun. Men enligt under­sköterskan går bara 47 kronor av dessa pengar till ­maten på Duvan.

– Varje avdelning har en matbudget på 8 000 kronor i veckan per avdelning på 24 boende. Det blir 47 kronor per dag och per boende. Det ska räcka till frukost, lunch, efterrätt, fika, middag, frukt och kvällsmacka, säger undersköterskan.

– Det förstår vem som helst att det inte går att få kvalitet för 47 kronor per dag.

Undersköterskan är upprörd över situationen för de gamla på Attendo Duvan. Personen beskriver den:

– Det var inte vård längre, det var förvaring.

Attendo är en börsnoterad vårdkoncern som förra året omsatte elva miljarder kronor och gjorde en vinst på 321 miljoner kronor.

”Det är skamligt Attendo, att ni inte skäms! Inte nog med att ni ska göra stora vinster på vården, så är detta vad ni serverar våra gamla medan ni lovar något helt annat när det kommer till maten på er hemsida”, skriver undersköterskan på Facebook.

Attendos vinst: 321 miljoner

Attendo är en börsnoterad vårdkoncern som bedriver verksamhet inom vård och ­omsorg på entreprenad från kommuner och landsting på ett sjuttiotal orter i Sverige. Attendo har även verksamhet i Finland, Norge och Danmark.
Koncernen omsatte förra året elva miljarder kronor och gjorde en vinst på 321 miljoner kronor.

I Finland stängdes tidigare i år två av Attendos äldreboenden med omedelbar verkan, sedan de gamla utsatts för en sådan vanvård att deras liv, ­säkerhet och hälsa var i fara. Kommunen tog omgående över driften.