16-åring våldtog 11-årig flicka på offentliga toaletter

Av: Lilian Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

11-åringen och 16-åringen träffades på Snapchat och blev förälskade.

Men 16-åringen tjatade till sig sex på offentliga toaletter – och döms nu för fyra barnvåldtäkter till ett högt skadestånd.

Ett av övergreppen skedde på en hamburgerrestaurang i Stockholm.

– Domen kommer att överklagas. Flickan tog initiativen till sex, säger pojkens försvarare, advokat Klas Bjuremark.

Enligt polisutredningen ska 11-åringen och den då 16-årige pojken ha inlett en ömsesidig relation efter att ha lärt känna varandra förra året via Snapchat och Instagram.

Övergreppen ska ha skett utan inslag av våld eller tvång även om flickan uppgett att 16-åringen varit drivande och hon gett efter för ”tjatsex”. Hon ska också efter varje tillfälle ha känt ett visst äckel.

Vittne berättade

Uppgifterna om våldtäkterna kom inte inledningsvis från flickan. Ett vittne i en annan pågående brottsutredning berättade om 11-åringen och hennes relation till 16-åringen, och en polisanmälan gjordes.

1 av 2 | Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Övergeppen ska bland annat ha ägt rum på en av Burger Kings restauranger i centrala Stockholm.

– Jag är nöjd att tingsrätten gick på åklagarens linje, jag hade yrkat på fyra fall av våldtäkt mot barn, säger kammaråklagare Sofia Gullbrandsson.

– Målsäganden är under 15 år och gärningsmannen är äldre än 15, då räknas det som våldtäkt oavsett alla omständigheter runtomkring.

Fyra våldtäkter

Den första våldtäkten skedde under förra sommaren på hamburgerrestaurangen Burger King i centrala Stockholm. Då förmådde 16-åringen flickan att utföra en sexuell tjänst åt honom inne på toaletten. Övergreppet likställs med våldtäkt då hon bara var elva år.

De tre andra våldtäkterna skedde också på toaletter i slutet av sommaren och i september då målsäganden fyllt tolv år, vid en tågstation några mil från huvudstaden, på shoppinggallerian Mall of Scandinavia i Solna och på en bensinmack i Sörmland.

Under hösten ska de ha slutat att träffas.

Döms till nio månader

16-åringen, som nu fyllt 17 år, dömdes på onsdagen för fyra fall av våldtäkt mot barn till sex månaders sluten ungdomsvård.

För en vuxen person är straffvärdet på gärningarna tre år och två månaders fängelse. På grund av den tilltalades låga ålder reduceras straffvärdet till nio månaders fängelse. Domstolarna ska i första hand döma till sluten ungdomsvård i stället för fängelse då gärningsmannen är omyndig.

17-åringen döms att totalt betala 155 000 kronor i skadestånd, vårdnadshavarna blir också skadeståndsskyldiga, 36 400 kronor av totalbeloppet.

Erkänner

Pojken har erkänt gärningarna och varit medveten om flickans ålder men menat att sexet var frivilligt och inte skadeståndsberättigat.

En nämndeman var skiljaktig och ansåg att gärningarna skulle rubriceras som sexuellt utnyttjande av barn då målsäganden och gärningsmannen varit kära i varandra och gärningarna präglades av frivillighet.

– Vi har inga kommentarer till domen, säger målsägandebiträdet, biträdande jurist Erik Holm.

”Barnet tog initiativ”

– Domen kommer att överklagas, både ansvarsdelen och skuldfrågan, säger 17-åringens försvarare, advokat Klas Bjuremark. Min klient har erkänt gärningarna från första förhör och att det gått till så som utredningen påstår men att det varit fullständigt ömsesidigt. Relationen har varit ett givande och tagande där båda har varit aktiva.

Klas Bjuremark anser att gärningarna i och för sig är brottsliga då målsäganden är under 15 år men att flickan ska ha haft samma mognadsgrad som pojken och att gärningarna då ska bedömas som mindre grovt.

– Det är barnet, flickan, som har tagit initiativen till sex.

Publicerad: