All coronamedicin har köpts av USA: ”Vi har inte kontroll här”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

USA har köpt upp hela världens lager av medicinen remdesivir som används för coronapatienter.

Samtidigt fortsätter smittspridningen rusa i landet.

– Vi har uppenbarligen inte kontroll här nu, säger Vita husets smittskyddsexpert Anthony S. Fauci.

Totalt handlar det om över 500 000 doser remdesivir – läkemedelföretaget Gileads hela produktion för juli och 90 procent av produktionen för augusti och september – som USA lagt beslag på.

Det innebär att inget annat land under de närmaste tre månaderna kan få tillgång till medicinen som mildrar sjukdomsförloppet för covid-19-sjuka, rapporterar The Guardian.

Sydkorea ska enligt BBC ha fått ett antal doser från USA, men hur mycket det rör sig om är oklart.

– President Trump har gjort en fantastisk affär för att säkerställa att amerikanerna har tillgång till den första godkända behandlingen för covid-19. Vita huset gör allt som står i vår makt för att lära oss mer om livräddande behandling för covid-19 och säkra tillgången för det amerikanska folket, säger USA:s hälsominister Alex Azar i ett uttalande.

Vita husets smittskyddsexpert Anthony S. Fauci.
Foto: Al Drago / AP / TT
Vita husets smittskyddsexpert Anthony S. Fauci.

Väcker reaktioner

Men draget har kritiserats internationellt.

Företaget Gilead har patent på medicinen, som ursprungligen användes för ebola. Professor Peter Horby vid University of Oxford säger till BBC att det behövs ett starkt ramverk för att säkra en rättvis prissättning och tillgång till läkemedel under globala krislägen, framförallt när ett vaccin blir tillgängligt på marknaden.

– Kommersiella bolag är byggda för att bete sig så här och vi behöver ett mycket starkare ramverk om vi ska utveckla sådant här, som måste användas vid krislägen.

Även Dr Andrew Hill, Liverpool University, är kritisk.

– Föreställ er att detta vore ett vaccin. Det skulle bli en eldstorm.

”Kan bli 100 000 fall om dagen”

Samtidigt fortsätter smittan spridas i USA. Vita husets smittskyddsexpert Anthony S. Fauci gick under tisdagen ut och varnade för att antalet nya coronafall per dag kan hamna på 100 000 om landet inte lyckas vända trenden, skriver Washington Post.

Detta efter att landet registrerat 45 000 nya bekräftade smittofall under tisdagen, den näst högsta dygnssiffran sedan virusets utbrott.

– Jag är inte nöjd med utvecklingen eftersom vi går åt fel håll. Vi måste verkligen göra något och vi måste göra det snabbt. Uppenbarligen har vi inte kontroll just nu, sa Fauci inför senatens hälsoutskott.

Minst 16 delstater i USA har pausat återöppningsplanerna efter att antalet bekräftade coronafall börjat öka igen, rapporterar CNN.

Nästan 2,7 miljoner personer har bekräftats vara smittade av corona i USA. Hittills har 129 000 personer med covid-19 dött i landet.

PODD Det omvälvande första halvåret 2020

Den första halvan av år 2020 har passerat, och det har varit ett halvår som vi sent kommer att glömma. I det här avsnittet tänkte vi blicka tillbaka på det här årets första sex månader, och fundera över vilka långsiktiga samhälleliga förändringar som krisen kan leda till. Gäst i avsnittet är Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi och VD för Institutet för Framtidsstudier.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE