Hotad fågelskådare ”vill inte öka bördan”

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fågelskådaren i Central Park vill inte medverka i en rättegång mot kvinnan som ringde polisen när han bad henne koppla sin hund.

– Hon har redan betalat ett högt pris. Räcker inte det för att avskräcka andra? Att dra mer elände över henne blir bara att lägga sten på bördan, säger han.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Christian Cooper.

När kvinnan ringde polisen påstod hon sig vara "hotad till livet av en afroamerikan". Han hade bett henne koppla sin hund, vilket är obligatoriskt där de två möttes i Central Park i New York tidigare i våras.

Manhattans distriktsdomstol beslöt nyligen att åtala henne för falsk angivelse.

– Om distriktsåklagaren känner att han måste åtala så bör han åtala. Men han kan göra det utan mig, säger fågelskådaren Christian Cooper till CNN.

Kvinnan blev av med sitt jobb – och även hem och anseende, enligt hennes advokat. Hon har offentligt bett om ursäkt och sagt att hon inte är rasist.

– Jag tror att hennes ursäkt är ärlig. Men även om hon säger sig inte vara rasist så var hennes agerande rasistiskt, säger Christian Cooper i intervjun med CNN.

Han filmade själv händelsen och hans video har väckt enorm uppmärksamhet. Den visar hur han ber henne hålla längre avstånd och säger "ja, var snäll och ring!" när hon går emot honom hållande sin stretande hund i halsbandet och säger att hon ska ringa polisen. Han står still och filmar när hon står en bit ifrån och ringer polisen och med gäll, upprörd röst ber dem komma för att "en afroamerikansk man hotar mig och min hund".

Foto: Seth Wenig/AP/TT
En kvinna ringde polisen och sade sig hotad till livet när en man bad henne koppla sin hund i Central park i New York. Hans egen video från händelsen har blivit en viral illustration till vardagsrasismen.
Publicerad:

LÄS VIDARE