Omstridda migranter får gå i land

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Open Arms har beordrats att lägga till på Lampedusa.

Åklagarmyndigheten på Sicilien har beordrat räddningsfartyget Open Arms att lägga till på Lampedusa och låta de över 80 migranterna ombord att gå i land.

Beskedet kommer efter att tio desperata migranter under tisdagen kastat sig överbord.

Fartyget har drivit omkring på behörigt avstånd från den italienska ön Lampedusa i snart tre veckor, efter att Italiens inrikesminister Matteo Salvini förbjudit det att anlöpa italiensk hamn. På fartygets Twitterkonto vittnar besättningen om hur situationen för migranterna blir allt värre, där många av personerna ombord beskrivs som självmordsbenägna.

Under morgonen uppgav organisationen att flera av migranterna har hoppat i vattnet i ett försök att simma i land. Några av dem har tagits omhand av den italienska kustbevakningen. Sedan tidigare har de minderåriga som befunnit sig på båten fått tillstånd att stiga i land.

– Vi befinner oss i ett humanitärt nödläge. En psykologisk utvärdering visar att dessa människor måste föras i land omgående, de måste skyddas, sade Laura Lanuza, presstalesperson för organisationen Open Arms, till TT tidigare under tisdagen.

Ska beslagtas

Efter att italiensk myndighetspersonal varit ombord på räddningsfartyget har det beordrats att lägga till i hamnen på Lampedusa och släppa av samtliga migranter, "givet den svåra situationen ombord", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det spanska fartyget kommer att beslagtas, enligt åklagarmyndigheten.

Open Arms har tidigare fått erbjudande av Spanien om att få lägga till på Mallorca, vilket fartygets befäl tackat nej till.

– Vi har 17 besättningsmedlemmar, men 83 migranter ombord. I fem dagar har de sett den italienska landremsan, men utan att få stiga i land. Om vi sätter båten i rörelse nu riskerar situationen att utvecklas till ett upplopp, och då kan vi inte längre trygga säkerheten ombord, sade Laura Lanuza.

Open Arms ville i stället att den italienska kustbevakningen skulle föra flyktingarna till Spanien. Italiens transportminister, Danilo Toninelli, har erbjudit migranterna skjuts dit på ett villkor – att den spanska flaggan tas bort från fartyget.

Det skulle göra framtida räddningsoperationer mycket svåra, skriver Reuters, eftersom en båt utan flagga har ett lägre skydd på havet och kan blockeras av andra fartyg. Open Arms har nekat erbjudandet.

– Priset är för högt, säger organisationens grundare Oscar Camps till Reuters.

Salvini utreds

Totalt sex EU-länder har erbjudit sig att ta emot migranterna. Spanien har kritiserat Italien för behandlingen av räddningsfartyget.

– Det Matteo Salvini gör avseende Open Arms är en skam för mänskligheten, sade Spaniens försvarsminister Margarita Robles och anklagar Italiens inrikesminister för att riskera liv för att vinna politiska poänger inför ett eventuellt nyval.

Salvini, från det främlingsfientliga regeringspartiet Lega, utreds av italienska åklagare för sin hantering av fallet.

Publicerad: