Hennes pappa giftmördades av Barbara Jarl

Dottern berättar i podd om hur mordmisstanken väcktes

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Barbara Jarl , ”Kulturkvinnan”, giftmördade sin sambo med cyanid.

55-åringen dömdes till 18 års fängelse för mord. 

Nu berättar den mördade sambon Oves dotter Loise för första gången om hur hon själv fick fram avgörande bevis mot Jarl i podcasten ”En mörk historia”.

I februari 2018 dog en man under mystiska omständigheter i ett sommarstugeområde utanför Norrtälje. 55-årige Ove hann begravas innan polisen började göra en ordentlig utredningen av dödsfallet.

Först under hösten 2018 visade nya uppgifter att det rörde sig om ett giftmord. Detta tack vare att Oves dotter Loise hade börjat fatta misstankar. 

Hon gjorde själv ett omfattande utredningsarbete för att få reda på fler detaljer kring dödsfallet. Bland annat lyckades hon få fram bevis på att någon hade använt hennes pappas telefon och ringt ett samtal – efter hans död. 

– Samtalet hade gått till Kuba. Då förstod jag direkt att hon hade använt telefonen, för hon (Barbara Jarl, reds. anm) är från Kuba. Jag blev skitförbannad, säger Loise i podcasten ”En mörk historia”.

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Den 55-åriga ”Kulturkvinnan” Barbara Jarl giftmördade sin sambo med cyanid utanför Norrtälje.

Förstod på begravningen

Loise fick fram bevisningen samma dag som pappans begravning ägde rum. 

– Det här var en dag som bara skulle handla om begravningen. Jag ville skrika till alla som kom till begravningen så de skulle veta. 

Dottern försökte få personalen i kyrkan att placera Barbara Jarl i den delen i kyrkan där vännerna sitter. Men hon satte sig ändå på bänkraden längst fram bland de närmast anhöriga.

– Det var svårt. Hon sitter kvar och går fram till kistan först, säger dottern. 

Efter att hon fått bevis från telefonoperatören på att pappans mobil använts efter hans död var hon övertygad om att Barbara Jarl ljög om vad som verkligen hade hänt. 

Polisen lyssnade inte

Men när hon presenterade beviset för polisen fick hon kalla handen. 

– ”Det här fallet är ju nedlagt av oss på polisen. Det här är ett naturligt dödsfall”, sa de. Det kändes nonchalant, jag hade facit.

– Om man skulle dra igång en mordutredning varje gång en anhörig tyckte det var skumt skulle det inte fungera, säger en polis som intervjuas i podcasten.

Loise fortsatte att strida för att få fram sanningen. Och efter att provsvaren från ett blodprov som togs i samband med obduktionen blev klara tog utredningen äntligen ny fart. Resultatet från rättsmedicinalverket i Linköping visade att ”höga halter” av det högpotenta giftet cyanid fanns i Oves blod. Då tog polisen dotterns farhågor på allvar.

– Vi satt ner och pratade länge. Det kändes fantastisk. Nu var det en mordutredning som var på gång, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE