L och M vill se oberoende Pisagranskning

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2020-06-09

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson presenterade Pisarapporten under en pressträff i Stockholm i december. Arkivbild.

Det behövs en oberoende, svensk utredning av kunskapsmätningen Pisa 2018, anser Liberalerna och Moderaterna. Båda partierna vill att riksdagen begär att regeringen tillsätter en sådan granskning.

Saken gäller den senaste Pisaundersökningen, som genomfördes 2018 och presenterades i december i fjol. Resultaten visade en förbättring för svensk del, jämfört med den föregående mätningen 2015. Redan då resultaten presenterades lyftes det att en ovanligt hög andel exkluderats från provdeltagande, något som förklarades med att Sverige relativt nyligen tagit emot en stor mängd flyktingungdomar som inte hunnit lära sig svenska. Nyligen återuppväcktes diskussionen, sedan Expressen granskat mätmetoderna och funnit att andelen elever som exkluderats var oskäligt hög och att Skolverket gjort felberäkningar.

Utbildningsminister Anna Ekström valde då att vända sig till OECD, som ansvarar för Pisamätningarna världen över, och bad organisationen gå igenom underlaget igen. Men det duger inte, enligt L och M.

"OECD kommer i så fall att granska något som OECD redan tidigare godkänt", skriver Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad i partiets förslag till utskottsinitiativ.

Moderaterna påpekar i sitt förslag till utskottsinitiativ att arbetet med Pisa 2021 redan inletts.

"Det är därför av högsta vikt att en oberoende, svensk utredning ledd av personer som är fristående från myndigheten, startas för att utreda PISA 20182", skriver M.