Kommuner hindrades att beställa coronaskydd

TT

Publicerad 2020-06-18

Enligt Ekot fick flera svenska kommuner under coronapandemin inte beställa skyddsutrustning från flera leverantörer. Arkivbild.

Flera svenska kommuner uppger att de under coronapandemin inte fått beställa skyddsutrustning från flera leverantörer, eftersom regionerna skulle prioriteras. Det rapporterar Ekot.

Enligt Ekot handlar det bland annat om kommuner i Dalarnas län och i Stockholms län. Kommunerna, som har hand om äldreomsorgen, ska ha fått besked om att allt skulle gå till regionerna, som har hand om sjukvården. Även kommuner i Sörmlands län drabbades.

– Vi blev ju fly förbannade. Man drar undan benen för oss, att vi inte ska ha något skyddsmaterial, att det bara ska vara till regionen, säger Tarja Viitanen, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nyköping, till Ekot.

Enligt Ekot har en av leverantörerna, Apotekstjänst AB, sedan början av april spärrat så kallade coronaprodukter för andra än regionerna. Denna spärr ska ha gjorts av Varuförsörjningen, ett samarbete mellan regionerna Dalarna, Västmanland, Sörmland, Uppsala och Örebro.

PODD Coronakrisen – ett av flera hot för Brasiliens president

I slutet av maj meddelade WHO att Latinamerika var coronavirusets nya epicentrum. En stor del av förklaringen stavas Brasilien - landet har näst flest bekräftade fall globalt, och parallellt med coronakrisen har landet också skakats av politisk turbulens och en djup ekonomisk kris. Hur hamnade man här - och vilka konsekvenser kan det få? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen