Dorian uppgraderas till kategori 4-orkan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Ovädret Dorian har ökat i styrka och klassas nu som en kategori 4-orkan på en femgradig skala, uppger det amerikanska orkancentret NHC.

Dorian befann sig under fredagskvällen lokal tid omkring 60 mil öster om nordvästra Bahamas med vindar på uppemot 60 meter per sekund.

I Bahamas har man börjat evakuera folk inför orkanen som väntas nå landets nordvästra öar kommande dagar.

Flygplatsen på ön Grand Bahama, en populär turistö, stängde på fredagskvällen lokal tid och kommer troligtvis inte öppnas förrän i mitten av nästa vecka. Dorian tros träffa Bahamas-öarna Grand Baham och Abaco på lördagen.

Längs den amerikanska delstaten Floridas östkust bunkrar befolkningen förnödenheter inför ovädret, som tros nå området på måndag. Fler bensinstationer uppger att bränslet har sålt slut.

1 av 3 | Foto: NOAA / AP / TT
Satellitbild på ovädret Dorian.
Floridabor förbereder sandsäckar inför ovädret.
Foto: Wilfredo Lee / AP
Floridabor förbereder sandsäckar inför ovädret.

– De köper allt som kan vara bra att ha vid en orkan – ficklampor, batterier, generatorer, säger Amber Hunter som arbetar på en järnhandel i Cape Canaveral, Florida.

Orkanen kan potentiellt påverka flera miljoner människor, liksom kända Floridaanläggingar som nöjesfältet Disney World, rymdstyrelsen Nasas uppskjutningsplatser och president Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Palm Beach.

– Vi funderar på evakueringar i Florida, men det är lite för tidigt. Vi kommer förmodligen att ta det beslutet på söndag, sade president Trump på fredagen.

Dorians kurs är fortfarande oförutsägbar. Orkanen Irma drog 2017 förbi halvön i stället för att i stället svepa in längre norrut på den amerikanska östkusten.

Publicerad:

LÄS VIDARE