Publicerad:
Uppdaterad:

CNN: Ryssland har skadliga uppgifter om Trump

Av: Martin Schori, Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:

Hemligstämplade dokument gör gällande att Putin sitter på skadliga ekonomiska och personliga uppgifter om Donald Trump, enligt CNN.

Hans rådgivare uppges även ha stått i direkt kontakt med den ryska regeringen i fem år.

Delar av uppgifterna, som ännu inte är verifierade, handlar om sexuella handlingar, enligt Buzzfeed News.

”Fejknyheter – en total politisk häxjakt!”, twittrar Trump i versaler.

1 av 2 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.

De hemligstämplade dokumenten presenterades för Barack Obama, Donald Trump och de högsta politikerna i den amerikanska kongressen förra veckan under ett underrättelsemöte, enligt CNN.

I dokumentet står att Ryssland sitter på skadliga ekonomiska och personliga uppgifter om den tillträdande presidenten. Det uppger flera myndighetsanställda med insyn för CNN.

Trump och Obama fick informationen sammanfattad i form av en tvåsidig bilaga tillsammans med en rapport om hur Ryssland påstås ha påverkat det amerikanska valet, enligt tv-kanalen.

”Sexuella handlingar”

De obekräftade uppgifterna om Trump beskriver hur han ägnat sig åt sexuella handlingar i Moskva som arrangerats och övervakats av ryska underrättelsetjänsten FSB i syfta att sedan kunna utpressa honom.

En anledning till att den tvåsidiga bilagan följde med rapporten var för att visa att Ryssland inte bara samlat på sig skadlig information om Hillary Clinton och Demokraterna utan även om Donald Trump och Republikanerna. Man har dock bara släppt informationen om Hillary Clinton, skriver CNN.

I dokumentet finns också uppgifter om att Trumps rådgivare i fem års tid stått i direkt kontakt med den ryska regeringen. När kongressledamöter informerades om detta förra året skickade demokraternas dåvarande ledare i senaten Harry Reid ett brev till FBI-chefen James Comey:

”Explosiv information”

”Det står klart att du sitter på explosiv information om nära band och kopplingar mellan Donald Trump, hans topprådgivare, och den ryska regeringen – en utländsk makt som är öppet fientlig mot USA”, skrev han enligt CNN.

Uppgifterna som Ryssland påstås ha beskrivs som direkt skadliga för Donald Trump, men FBI har ännu inte kunnat slå fast hur trovärdiga de är. De uppges komma från en tidigare brittisk MI6-agent som var stationerad i Ryssland på 1990-talet.

Innehåller flera fel

Enligt Buzzfeed News, som publicerar hela dokumentet som bilagan sammanfattar, har uppgifterna om Trump cirkulerat bland journalister, underrättelsepersonal och politiker i månader. Dokumentet har fått en slags ”legendarisk status” – men innehåller flera fel. Bland annat är ett företag vid namn ”Alpha Group” felstavat i hela rapporten och ska stavas Alfa Group. Den ryska byn Barvikha, utanför Moskva, sägs vara reserverad för höga politiker och deras närmaste. Lyxbyn är inte reserverad för någon utan är hem till flera rika personer, skriver Buzzfeed News.

Rapporten uppger också att en av Trumps advokater, Michael Cohen, ska ha träffat ryssar i Prag i augusti förra året. Den uppgiften förnekas bestämt av Cohen själv.

– Jag har faktiskt aldrig gått på tjeckisk mark och i augusti var jag inte i Prag, säger Michael Cohen till ABC.

”En politisk häxjakt”

Donald Trump kommenterar uppgifterna på Twitter:

”Fejknyheter – en total politisk häxjakt”, skriver Trump i versaler.

Hans rådgivare Kellyanne Conway tillbakavisade samtidigt uppgifterna om att Trump informerats om rapporten.

Ryssland dementerar

På onsdagen avfärdade även ryska myndigheter rapporterna som ”fejkade” och menade att de avsåg att skada relationen mellan Ryssland och USA:s nye president, skriver AP.

TRUMPS REGERING

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: