Polen aktiverar Natos artikel 4 – det betyder den

Publicerad 2022-11-16

Polen höjer sin militära beredskap och planerar att åberopa artikel fyra i Nato-fördraget.

Den ska inte förväxlas men den mer omtalade artikel fem.

– Artikel fyra innebär att man snabbt samlas för att diskutera en viktig fråga. Det är inte läskigt utan ganska naturligt, säger Eva Hagström Frisell, forskningsledare vid FOI.

Tisdagskvällens explosion i den polska byn Przewodów, nära Ukrainas gräns, dödade två personer och orsakades enligt Polens regering av en rysk raket.

Amerikanska underrättelsekällor kom tidigt med samma uppgifter via nyhetsbyrån AP – men Ryssland nekade.

”Uttalanden från polska medier och tjänstemän om det påstådda fallet av ryska raketer i Przewodów är en avsiktlig provokation för att eskalera situationen. Inga attacker gjordes mot mål nära den ukrainsk-polska statsgränsen”, uppgav försvarsministeriet i ett uttalande.

USA:s president Joe Biden meddelade dock under onsdagsmorgonen att roboten sannolikt inte avfyrades från rysk mark.

– Det finns preliminär information som bestrider det. Det är osannolikt utifrån projektilbanan att den avfyrades från Ryssland. Men vi får se, sa han.

Polen: Höjd beredskap

Polens regering meddelade under tisdagskvällen att den militära beredskapen höjs i hela landet och att diskussioner om att aktivera artikel fyra förts med Nato.

Strax efter klockan 23 på tisdagskvällen rapporterade nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till två diplomatkällor, att ett blixtinkallat möte mellan Nato-ambassadörerna ska hållas i Bryssel på onsdagen.

Därmed var artikel fyra i praktiken aktiverad.

– Det är en artikel som ett medlemsland kan åberopa om de känner att den egna säkerheten är hotad. I första hand sammankallas Nato-ambassadörerna, men man kan också träffas på försvars- eller utrikesministernivå, säger Eva Hagström Frisell vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Forskaren: Inte läskigt

Enligt en av Reuters diplomatkällor kommer Nato att ”agera försiktigt och behöva tid för att reda exakt vad som har hänt”.

– Det handlar om politiska konsultationer, att utbyta information och diskutera vilka åtgärder man bör vidta. Det är ett sätt att snabbt kunna samlas och diskutera en viktig fråga. Det är inte läskigt utan ganska naturligt, säger Eva Hagström Frisell.

Artikel fyra har aktiverats sju gånger sedan 1949, oftast på begäran av Turkiet. Senaste åberopades den av Polen, Lettland, Litauen och Estland när den ryska invasionen inleddes 24 februari.

– Den har använts ganska sällan. Man har inte velat sammankalla Nato på det sättet alltför ofta för att inte vattna ur innebörden, säger Eva Hagström Frisell.

Det betyder artikel fem

Eva Hagström Frisell

Artikel fem om ömsesidiga försvarsgarantier har varit desto mer omtalad de senaste månaderna. Den innebär att en väpnad attack mot ett Nato-land ses som ett angrepp mot samtliga medlemsländer.

– Det är en artikel om att ge stöd. Det kan vara militärt eller något annat. Artikel fem innebär inte automatiskt ett världskrigsscenario. säger Eva Hagström Frisell.

Artikel fem har aktiverats en gång tidigare: Av USA i samband med terrorattackerna 11 september 2001.

– Man ansåg att den behövdes och att en sådan storskalig terrorattack skulle vara likställd med ett väpnat angrepp.

Tonar ner risken för militärt svar

Eva Hagström Frisell konstaterar att explosionerna i Polen är ett scenario som Nato tagit höjd för.

– Man har säkert förberett hur man kan agera, men varje situation måste bedömas för sig. Nu måste man utreda vad det var för attack innan man bestämmer vad svaret ska bli.

Hon tonar ner sannolikheten för att Nato svarar militärt.

– Nato har velat undvika att den här konflikten eskalerar. Man kommer nog att vilja utreda vad som har hänt och pröva politiska och diplomatiska lösningar.