Demiroks Ukraina-drag: Sälja vapen på kredit

Publicerad 2023-02-15

Ukrainska soldater avfyrar en amerikansk haubits.

Sverige måste dubbla stödet till Ukraina, och dessutom låna upp ännu mer pengar som Ukraina kan köpa vapen för.

Det kräver Centerpartiet.

– Vi i Sverige är väldigt långt från att göra vår andel, säger den ekonomisk-politiska talespersonen Martin Ådahl.

Sverige har sedan kriget började skänkt runt 10 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina, och ytterligare nästan 4 miljarder i humanitärt och civilt stöd.

Men det räcker inte, anser Centerpartiet. Nivån för år 2023 borde åtminstone närma sig en halv procent av BNP, 20–30 miljarder kronor, säger Martin Ådahl.

– Vi vill också öppna helt nya nivåer av krediter för att köpa vapen av svenska producenter. Vi ska självklart ta så mycket ur våra lager som det bara går och skicka till Ukraina, och där bör allting vara uppe på bordet, men Ukraina måste också ha möjlighet att köpa själva, med stöd av förmånliga krediter, säger Martin Ådahl.

Vill leda vägen

Centerpartiet vill också att Sverige verkar för att EU upprättar en samordningsfunktion för det utländska stödet till Ukraina. Den ska finnas i både Bryssel och Kiev, och se till att stödet kommer fram snabbt, samtidigt som den håller reda på vart pengarna faktiskt tar vägen.

Det skulle avlasta statsledningen i Kiev, som har fullt fokus på att vinna kriget.

Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

– De här behoven att veta vart pengarna tar vägen, det är inte alltid man klarar att möta upp dem. Det finns en önskan även från ledningen att få hjälp att bli mer transparenta, säger Martin Ådahl.

Förslagen kommer inte att läggas fram i någon politisk församling. De är enbart debattinlägg.

– Vi vill försöka leda vägen, så att regeringen känner att det finns ett tryck för att våga göra ännu mera.

– Vi i Sverige kanske tycker att vi redan har gett mycket. Men vi behöver ge så mycket mera för att Ukraina ska ha möjlighet att vinna kriget, säger Martin Ådahl.