New Yorks hemliga rått-tsarinna ska utplåna stadens gnagare

Publicerad 2023-03-26

New York-råtta.

2 miljoner råttor – en person som ska utrota ohyran.

New Yorks borgmästare har anställt en ”rått-tsarinna” som ska leda jakten.

Lönen för den anonyma gnagjagaren: Upp till 1,8 miljoner kronor.

”Det finns INGET jag hatar mer än råttor”, skrev New Yorks borgmäster Eric Adams på Twitter när han eftersökte en ”rått-tsar” i december.

Han har förklarat krig mot råttor. Nu är tsarinna-rekryteringen klar och den amerikanska storstaden har officiellt en anställd som ska leda kampen mot råttorna som förkovrar sig i kloaker och på stadens gator, rapporterar New York Post. Arbetstiteln är rått-tsarinna, och denne har i uppgift att leda ”The Rat Pack” (Råttgänget på svenska) i jakten efter råttor.

Flera tusen sökte jobbet och en person blev till slut krönt. Vem ”hon” är har borgmästaren ännu inte avslöjat.

Jobbet skulle tillfalla en person som passionerat hatar råttor och som vill utplåna gnagarpopulationen, som skjuter i höjden.

– Det första jag frågade henne var ”hur känner du kring råttor?”. Hon var väldigt tydlig. Hon sa: ”Lyssna, vi måste få råttorna och deras population under kontroll”.

2 miljoner råttor – en rått-tsarinna

Det är en gedigen uppgift som den nye rått-tsarinnan har framför sig. En studie som genomfördes 2014 menade att det finns omkring två miljoner råttor i New York – och den siffran verkar bara ha ökat sedan dess.

– Gnagare ska inte finnas i våra hem, de ska inte springa över våra gårdar och de ska bita våra barn. Det är ett sanitetsproblem, ett hälsoproblem och det är traumatiserande, säger Eric Adams.

Under pandemin sparade staden in på sina utgifter, bland annat genom att minska på sopinhämtningen. Det tros vara en bidragande faktor till att råttorna ökat den senaste tiden.

New Yorks hälsodepartements data visade att deras inspektörer gjort dubbelt så många observationer under 2022 jämfört med året innan. En ökning från runt 30 000 iakttagelser till 60 000, enligt NBC.

New York.

”En något blodtörstig tsarinna”

Det är ett välbetalande jobb som kommer ge tsarinnan upp till 170 000 dollar, ungefär 1,8 miljoner svenska kronor. Men det är ett krävande jobb. Det är ett numerärt underläge och ett jobb som enligt annonsen pågår dygnet runt.

”Jobbet kräver uthållighet och scenkonst. Den ideala kandidaten är väldigt motiverad och något blodtörstig. Fast besluten att undersöka alla lösningar från olika vinklar. Man ska förbättra den operativa effektivitet, inhämtning av data, teknologiska innovationer, sophantering och slakt i parti.”, skriver staden i jobbannonsen.

Just sophantering är ett av huvudfokusområdena i råttjakten. Många boende i New York slänger sina soppåsar rakt ut på gatan där de ligger i upp till 14 timmar. Nu ska tiden minska till tio timmar, rapporterar Fox 5.

Dessutom har man i större utsträckning börjat använda vanliga soptunnor med lock, vilket visat lovande resultat. Samma typ av soptunnor som finns i många svenskar slänger sina soppåsar i.

Enligt Eric Adams har han fler ess i rockärmen. Ny teknik för råttslakten som snart ska presenteras.

– Vi har tagit fram några nya apparater. Vissa är väldigt lovande.

Råttakademin – gratis råttdödarkurs

I stadsdelen Bronx har man slått upp dörrarna för ”Råttakademin”. En utbildning som arrangeras två gånger i månaden, där invånare kan få en gratis tretimmarskurs om hur man ska hantera skadedjuren.

Man erbjuder även en tredagarskurs för personer inom skadedjursbranschen om råttors biologi, beteende, habitat och bidragande faktorer till angrepp.

Eric Adams är långt ifrån den första borgmästaren i New York som försökt stävja stadens råttpopulation. Bland exempel i historien finns frivilliga råttjägargänget ”R.A.T.S.” som grundades 1995. Två år senare, 1997, förklarade dåvarande borgmästaren Rudy Giuliani ett eget krig mot råttor.

Följ ämnen i artikeln