Invasiv art som ”ser ut som kräks” hittad i Sverige

Publicerad 2022-09-15

Arten Didemnum vexillum ser ut som en gulaktig, bubblig smet.

Hamnspya, havsspya eller kanske havskräks?

Det är inte klart vad den kommer att heta – men nu finns den invasiva arten i Sverige.

– Jag skulle inte smaka på den, säger upptäckaren.

Annette Hellberg är naturvägledare på Naturum Kosterhavet.

När hon var ute och snorklade i Kosterhavets nationalpark utanför Bohusläns kust på jakt efter alger till Naturums akvarium såg hon något ovanligt:

– Det händer inte så ofta att jag träffar något i havet som jag inte känner igen, berättar Annette.

Hon tog med fyndet, som efter DNA-analys visade sig vara en havsspya. Det är i alla fall vad den hittills kallats de enstaka gånger den benämnts på svenska sajter. Det vetenskapliga namnet på denna form av japansk sjöpung är Didemnum vexillum.

– Den har inget vedertaget svenskt trivialnamn än. På norska heter den ”havnspye”, alltså hamnspya. Svenska forskare kallade den förra året för ”japansk havsspya”, berättar Annette Hellberg.

Själv tycker hon att den ”ser ut som kräks”:

– Den ser riktigt oaptitlig ut, konstaterar Annette.

Namnet kommer sig av att arten ser ut som en gulaktig, bubblig smet. Problemet med denna invasiva art är att den bildar täta mattor som kväver allt i sin väg, enligt sajten Havet.nu.

I Nederländerna täcker arten 95 procent av havsbotten i kustprovinsen Zeeland. I Norge hittades havsspyan i Engøysundet utanför Stavanger 2020, och har sedan spridit sig. En koloni med havsspya kan växa sig elva gånger så stor på två veckor, enligt havet.nu.

– Det är tråkigt att den nu finns i svenska vatten. Det känns lite läskigt, säger Annette Hellberg.

Men bara för att den spridit sig snabbt på vissa håll, är det inte säkert att det sker i Sverige.

– Den har betett sig olika på olika platser. På vissa har den inte spridit sig på ganska lång tid, på andra har den spridit sig över stora områden fort, säger Hellberg.

Hon uppmanar alla som ser arten att fotografera den, ta gps-koordinater med mobilen och anmäla fyndet på rapporteringssajten Rappen.

Följ ämnen i artikeln