Experten: ”Ett högriskprojekt att gå vidare”

Publicerad 2017-09-14

Alliansen vågar inte ta konsekvenserna av en misstroendeförklaring.

Det skulle kunna leda till en regeringskris.

Det menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet:

– Spänningen inom alliansen kring regeringsfrågan och relationen till SD är nog en viktig förklaring, säger han.

Centern och Liberalerna vill inte rikta misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Men Kristdemokraterna och Moderaterna står fast.

Ett splittrat alliansen är ett faktum.

”Inte beredda”

Enligt Jonas Hinnfors kan förklaringen vara att alliansen inte vågar gå vidare med en misstrondeförklaring – av rädsla för konsekvenserna:

Att själva tvingas bilda regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna.

– Problemet med den här misstroendeomröstningen är att statsministern mer eller mindre deklarerat att han inte skulle vika. Hultqvist har också deklarerat att han minsann inte kommer att avgå.

– Då får man – oavsett vad man tycker sakligt om frågan om Hultqvist har gjort fel eller inte – väldigt snabbt en situation, där Stefan Löfven skulle kunna hota med att avgå. Han skulle kunna hota med extraval. Man kan ställa kabinettsfråga.

– Då landar man genast i hela regeringsfrågan och där är inte alliansen beredd att som allians bilda regering med Sverigedemokraternas stöd, säger Jonas Hinnfors.

”Ett högt pris”

Det kan också vara så, menar Jonas Hinnfors, att man har landat i olika uppfattningar om ansvarsfrågan, när det gäller Hultqvist.

– Det kan vara så, men rent strategiskt är det nog också så att det är ett högriskprojekt att gå vidare, eftersom man inte riktigt kan vara säker på att Stefan Löfven bara skulle acceptera att Hultqvist röstades bort och så skulle allt fortsätta som förut.

– Risken är att man skulle hamna i en regeringskris och det är ett ganska högt pris, om man inte är säker på att Löfven skulle avstå från de här åtgärderna.

Olika syn på SD

Splittringen visar att Alliansen har olika uppfattningar i risktagande kring regeringsfrågan, menar Jonas Hinnfors.

– Redan i sin första intervju gav Moderaternas Ulf Kristersson beskedet att även om Alliansen är mindre än de rödgröna, så ska man inte förhandla med Sverigedemokraterna i sakfrågor, men man kan komma till makten med hjälp av deras stöd.

– Medan Centern och Liberalerna gång på gång har deklarerat att man inte ens vill komma till makten med hjälp av Sverigedemokraternas stöd.

– Det är något som Löfven kan använda. Även om han inte har talat om avgång, skulle det kunna bli så.

– Hade han gått vidare och avgått kanske han hade varit tillbaka som statsminister någon vecka senare – för det kanske är den enda regering som nu är möjlig givet vad partierna deklarerat, säger Jonas Hinnfors.

– Då skulle man verkligen visa alliansens oförmåga att regera i dag.

Kan inte kompromissa

Om förklaringen är så enkel som att partierna helt enkelt tycker olika i sakfrågan visar det på att de har svårt att enas - och det är inte första gången, menar Jonas Hinnfors.

– Det visar att alliansens företrädare inte förmår att kompromissa ihop sig. Kommer man till olika sakuppfattning – det gjorde man säkert under alliansregeringstiden också, ända från 2004 – så fann man kompromisser och hittade en enig linje.

– Man har svårt, i fråga på fråga så har man landat där. Det är svårt för alliansen att ha det där väloljade, nästan ett parti – och här sätts det på sin spets.

Samma slutsats drar Alliansens Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro.

- Det är en bekräftelse på att Alliansen har svårt att hitta en enad linje i hur man ska agera parlamentariskt, både mot Sverigedemokraterna och mot regeringen.

- Alliansen fungerar inte som en sammanhållen opposition längre.

I morgon torsdag har Sverigedemokraterna sagt att de ska väcka misstroendevotum mot Stefan Löfven.

– Det ska bli lite spännande att se om någon inom Moderaterna, som kanske ligger närmast, eller möjligen Kristdemokraterna kommer att stödja den – väl vetande att de kan göra det, utan att det händer något om nu inte liberaler och centerpartister plötsligt skulle stödja det, säger Jonas Hinnfors.