Nytt väderelände mot strömlösa efter stormen Alfrida

SMHI klass 2-varnar för kraftigt snöfall

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Nästan 10 000 hushåll i Norrtälje är fortfarande utan ström.

Elstolpar, träd och ledningar har rasat och nu kommer nästa smäll:

25 centimeter snö och nordanvind.

– Det är ett jäkla elände, en pågående jättekatastrof, säger Johan Pensar som bor på ön Löparö.

Stormen Alfrida har sedan länge bedarrat men i Norrtälje är det fortfarande krisläge.

Av de 100 000 som blev av med strömmen i onsdags är den fortfarande borta för 9 700 av Vattenfalls kunder. Stormen Alfrida har drabbat Upplandskusten, Roslagen och Stockholms skärgård mycket hårt, konstaterar elleverantören.

”Höll på att tappa hakan”

Johan Pensar, 41, bor på Löparö i Roslagens skärgård med fru och småbarn. De har ingen el och telefonen försvann i tre dagar. Den redan skakiga internetförbindelsen ligger fortfarande nere.

Och på tisdagen väntas 25 centimeter snö och friska nordliga vindar dra in över den stormhärjade ön.

– Vi höll på att tappa hakan när vi hörde att det kom en snöstormsvarning. Vi får väl flytta in i jordkällaren, säger Johan Pensar.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
”Det är ett jätteallvarligt läge”, säger Johan Pensar som bor på Löparö.

På fastlandet håller brandstationer öppet för att förse med el och vatten. Det är fritt inträde på badhusen för att invånarna i Norrtälje kommun ska kunna hålla hygienen.

Men på öarna är det tuffare.

– Många här är äldre och vill inte lämna sina hem, säger Johan Pensar.

Räddas av mobilt elverk

Familjen Pensar har fått Vattenfall att flyga in ett mobilt elverk, så de kan hjälpa grannarna med el och vatten.

– Det är ett jätteallvarligt läge. Det finns inte internet och vi hade fruktansvärt dålig telefontäckning redan från början. Det går inga Waxholmsbåtar och gårdarna som drabbas av torka håller på att klappa ihop, säger Johan Pensar.

När blötsnö lägger sig på fallna furor kan det bli än tuffare på ön.

– Det är så mycket skog som har blåst ner så den här klass 2-varningen var ingen höjdare kan jag säga. När snön tynger ner träden kan de rasa. Så det är ett jäkla elände på öarna, det är en pågående jättekatastrof, säger Johan Pensar på ön Löparö.

Vattenfall inspekterar med helikopter

Totalt 300 personer arbetar febrilt med att återställa elen och kommunicera med de drabbade, uppger Vattenfall.

– Vi har besiktigat elnäten från luften med helikopter och kan konstatera att det ligger träd över ledningar, det är stora rotvältor, träd har gått av på mitten och elstolpar ligger på marken, säger Annika Viklund, vd för Vattenfall eldistribution, på en pressträff.

Vissa väntas få elen tillbaka i dag och den längst framskridna prognosen är satt till 10 januari.

Men det var innan klass 2-varningen.

– Det blir en utmaning för oss men så länge det är säkert för våra medarbetare och entreprenörer att arbeta så kommer vi göra det, säger Annika Viklund till Aftonbladet.

Kan snöovädret leda till utökade strömavbrott?

– Det kan det göra, om träd faller och drar ner elledningar. Framförallt kan det vara svårt för oss att komma fram om träd faller över vägar. Men vi fortsätter arbeta dygnet runt, oaktat väder, förutsatt att det är säkert, säger Annika Viklund, vd för Vattenfall eldistribution.

”Kontakta era mammor och pappor”

Stormen har också haft effekter för hemtjänst och sjukvård. Vissa vårdcentraler fick stänga och 400 av 1 700 trygghetslarm för äldre har slagits ut.

I brist på fungerande trygghetslarm har hemtjänsten fått göra utökade besök – vilket i sin tur försvåras av att telefonnätet ligger nere på vissa håll.

– Vi ser gärna att man kontaktar sin gamla mamma eller pappa för att se att läget är bra. Det är som ni förstår en enorm mängd människor vi behövt ta hand om, sade förbundsdirektör Christian Foster på kommunens pressträff.

Publicerad:

LÄS VIDARE