Nytt sparpaket på Arla - 130 förlorar jobben

Publicerad 2015-11-10

Cirka 130 anställda, de flesta på Arlas huvudkontor i Stockholm, kommer få lämna sina tjänster under det närmsta halvåret, uppger TT. Fler uppsägningar är att vänta när mejerikoncernen ska spara 100 miljoner kronor de närmsta två åren.

Den rådande mjölkkrisen slår inte bara hårt mot lantbrukarna utan även mot de anställda på Arlas huvudkontor. Detta då minst 130 anställda väntas få gå inom det närmsta halvåret, vilket är en del i ett stort sparpaket som Arla presenterade under tisdagen.

Jättelåga mjölkpriser

För närvarande finns ett överskott på mjölk och runt om i Europa är mjölkpriserna låga.

Detta sedan den ryska marknaden försvunnit till följd av sanktionerna på grund av Ukrainakonflikten. Även EU:s skrotade kvotsystem för mjölk samt en minskad efterfrågan från Kina har bidragit till mjölkprisets fall.

– Det finns en obalans mellan produktion och efterfrågan. Det har lett till det jättelåga mjölkpris vi ser just nu, säger Arlas vd, Henri de Sauvage, till TT.

Flera sparåtgärder

Överskottet påverkar även den svenska marknaden, då 30 procent av Arlaböndernas produktion nu går till pulverfabriken i Vimmerby för export och med ett försäljningspris som är lågt.

Bondeägda Arla har under de senaste åren genomgått ett omfattande besparingsprogram, vilket vid årets slut uppskattas ha bidragit till att koncernen sparat cirka 3,1 miljarder kronor.

I tisdagens sparpaketet ingår även en del redan presenterade åtgärder, som stängningen av Arlas mejeri i Skövde och flytten av ett lager i Stockholmsområdet, från Årsta till Kallhäll. Man kommer även att se över utgifterna för resande, konferenser och representation samt för konsulter.

– Vi har nästan helt slutat att använda konsulter, säger Henri de Sauvage.

Fler kan få gå

I dagsläget håller man just nu på att se över ytterligare möjligheter till effektivisering och kostnadsminskningar inom koncernen för de närmsta två åren.

– Vi tittar över alla kostnader och försöker dra ned så mycket som möjligt. Det kan säkert också bli mer personalneddragningar.

Följ ämnen i artikeln