Kinesiska läkare botar homosexuella med elchocker

Uppdaterad 2015-11-11 | Publicerad 2015-11-10

Trots att Kina inte längre klassar homosexualitet som en psykisk sjukdom så försöker läkare i en video att bota homosexuella med läkemedel och elchocker uppger Metro.

Det är i tv-programmet Dateline som de kontroversiella behandlingarna avslöjas. I videon får unga homosexuella män elektroder fästa vid sitt huvud och på könsorganet. Därefter utsätts de för elchocker som sägs kunna "bota deras sjukdom" enligt Dateline. Detta trots att homosexualitet inte klassats som en sjukdom i Kina de senaste 15 åren.

Behandling med elektronisk stav

Aktivisten John Shen är en av dem som, med dold kamera, besöker ett mentalsjukhus i Tianjin nära Peking och blir där erbjuden en behandling bestående av elchocker och läkemedel.

– Det är en liten elektrisk stav, så när du får dessa begär så chockar du dig själv med staven, och sedan vet du att du ska avstå från dessa begär, säger en läkare till Shen i programmet.

Ytterligare en aktivist besöker ett annat kinesiskt sjukhus där denne då får elektroder fästa vid sitt huvud. När dessa aktiveras domnar känseln bort. Andra "goda råd" som ges till patienterna för att hantera de "översvallande hormonerna" är att duscha kallt eller motionera.

Krävs flera behandlingar

För varje behandling tar sjukhusen cirka 7 000 kronor, och man uppger att det kan komma att krävas flera behandlingar för att bli "friskförklarad". 

Enligt psykologen Johnny Li kan behandlingarna vara mycket farliga.

– Jag tror att aversionsterapi kan vara skadligt för vem som helst, och särskilt homosexulla. Aversionsterapi förstärker deras brist på självkänsla och känslan av att bli avvisade. Skadan kan bli långvarig eller till och med livslång, säger han till Dateline.

Sjukhusen vill inte kommentera

Ingen av sjukhusen har velat kommentera uppgifterna i programmet men när aktivisten John Chen gör sitt andra besök på mentalsjukhuset i Tianjin får han veta av läkaren att homosexualitet inte längre klassas som en psykisk sjukdom och att han därför kan leva ett normalt liv.

Följ ämnen i artikeln