Poliser i rikstäckande aktion för högre lön

Uppdaterad 2014-06-19 | Publicerad 2014-06-17

Ställde bilarna i tyst protest - på över 70 orter i hela landet

Manifestationen väckte stor uppmärksamhet från norr till söder redan på onsdag morgon.

Hundratals lediga poliser samlades i grupper över hela landet för att prata med folk på gatan - inklusive vid kungliga Slottet i Stockholm.

Högsta polisledningen kallade omedelbart till krismöte för att stoppa protesterna.

Aftonbladet avslöjade redan i tisdags att ingripandepoliser runt om i landet planerat aktioner på en rad offentliga platser i hela landet med start onsdag morgon.

Allt för att visa sitt stora missnöje med låga löner, dålig löneutveckling och havererade förhandlingar.

Oro för repressalier

Från sjutiden på morgonen rullade man ut på över 70 orter runt om i Sverige. I stället för att köra runt på stan i väntan på larm samlades poliser på centrala platser, pratade med folk på gatan och visade fordonen.  

- Idag har tusentals barn och ungdomar fått sina första möten med en polis. Folk har kunnat prata direkt med oss och ställa frågor om allt möjligt, berättar en polis i Halmstad.

Han vill, precis som alla andra som deltagit på gatan, vara anonym av rädsla för repressalier från polisledningar runt om i landet.

I hela Sverige

Sent på onsdag hade rapporter om deltagande kommit från bland annat Sundsvall, Borås, Malmö, Kristinehamn, Strömstad, Borlänge, Trelleborg, Göteborg, Nyköping, Uppsala, Hässleholm, Värnamo, Norrtälje, Karlshamn, Karlskrona, Halmstad, Landskrona, Falun, Västervik, Växjö, Arvika, Falkenberg, Umeå, Norrköping, Linköping, Gävle, Karlstad, Trollhättan, Luleå, Boden, Åre, Västerås, Kungsbacka, Uddevalla, Kalix, Eskilstuna, Ulricehamn, Helsingborg, Lund, Strängnäs, Eksjö. Kramfors, Lidköping, Oskarshamn, Ystad, Simrishamn, Piteå, Ljungby, Skellefteå, Arjeplog, Fagersta, Östersund, Kristianstad, Åtvidaberg, Enköping, Nacka, Danderyd, Motala, Sollentuna, Motala, Ängelholm, Visby, Finspång, Torsby och Hudiksvall.

I Stockholm syntes rader av lediga polisfordon samlade på flera platser i centrala stan, bland annat på Sergels torg vid Medborgarplatsen - och vid Mynttorget nedanför kungliga Slottet och Riksdagshuset.

Kommenderade till trafikkontroll

- Detta är ingen demonstration eller manifestation. Det är en markering. Så fort vi får larm så drar vi, med blåljus och sirener, säger en Skånepolis som deltar i Malmö.

Där liksom på flera andra ställen fanns representanter från Polisförbundet på plats. Inte som aktiva deltagare utan för att stötta sina medlemmar.

Polisledningen i  Skåne valde att gå i stab, något som normalt bara sker vid så kallad särskild händelse, och krävde stopp på mötena på stan.

– Högt uppsatta chefer har till exempel ringt till yttre befäl i Kristianstad och sagt att om man inte lämnar platsen självmant så kommer man att åläggas andra arbetsuppgifter, säger en polis.

I södra Skåne beordrades samtliga patruller att ha trafikkontroller resten av arbetspasset. Enligt poliser på plats har ledningen också meddelat att man kommer att kontrollera att ingen ledig polis stått på något torg och pratat med allmänheten.

"Får inte prata med allmänheten"

I Karlskrona fick poliser order om att inte prata med folk på gatan om vad manifestationen gäller utan patrullera på stan.

Även i Västra Götaland och delar av Stockholm har chefer beordrat deltagande poliser att lämna samlingsplatser.

I Halland har en hög chef tagit reda på exakt vilka poliser som kan ha deltagit.

– Han har gjort skärmdump på vilka poliser som åker i de bilar som står parkerade på torgen runt om i Halland, berättar en polis i Halmstad.

– Fråga honom gärna vad han ska ha de uppgifterna till. Poliserna gör ju ett fantastiskt jobb åt riktiga arbetsgivarna idag - allmänheten.

Sämst betalt i Västernorrland

I Västernorrland - som har landets sämst avlönade poliser - stoppades aktionen i Sundsvall före lunch genom att alla lediga bilar kallades tillbaka till stationen, berättar Johan Dyrander, vice ordförande för Polisförbundet Västernorrland, för Radio P4 Västernorrland.

Ett antal poliser rapporterar också att lokala chefer beordrat ut dem på snabbt beslutade trafikkontroller för att man inte ska stå och prata med allmänheten om löner och annat.

De poliser som deltar i aktionen gör ändå tummen upp.

- Jag är makalöst stolt, glad och nöjd. Det har väckt väldigt stor uppmärksamhet. Och folk på gatan har stöttat oss till 100 procent. Många blir lite chockade när de hör hur lågt vi ligger i lön, säger en polis i Skåne.

"Det är ingen strejk"

Poliser kommer att fortsätta agera på olika sätt under sommaren, under kampanjparollen #fattigpolis och #vadärdetvärt i sociala medier.

Allt för att uppmärksamma allmänheten arbetsgivarens ovilja att höja lönen.

- Men det kommer inte att drabba medborgarna på något sätt. Och det är viktigt att understryka att det inte är någon strejk.

Bestämdes på sluten Facebook-grupp

Meddelande om aktionen i morse gick ut sent på tisdag eftermiddag på den slutna gruppen UMF – som ska läsas som "Underbetald, missnöjd, förbannad" – på Facebook.

Bakom aktionen ligger ilska över havererade löneförhandlingar och mycket dålig löneutveckling inom kåren.

– Folk är verkligen förbannade och det kokar i leden. Poliser får inte strejka men vi vill göra en markering, sa en källa som vill vara anonym till Aftonbladet.

Läs mer om lönekonflikten här:

Polisförbundets hemsida

Rikspolischefens uttalande idag om polislöner

Polistidningen

Blåljus.nu (Polisförbundet i Stockholm)

Här är uppropet som publicerades på UMF tisdag eftermiddags:

"Att säga att det kokar i polisleden i Sverige är årets understatement!

Nu markerar utryckningspoliser, i hela landet, sitt missnöje.

Från och med onsdag morgon kl 07 till och med fredag kl 22 påbörjas arbetspassen med att poliser ur utryckningsstyrkan kör i kolonn (utan blåljusen igång), till en central plats på sin ort.

Där ställs bilarna upp snyggt, ej hindrande för allmänheten.

Där kommer de sedan stå, dygnet runt, tills de får ärende från ledningscentralen. Är platsen tom är alla utryckningsenheter upptagna på ärende, av mer eller mindre akut art.

Poliser får inte strejka, men vill göra ett "statement".

Att gripa på bar gärning eller flyende fot anses inte sällan av chefer som sekundärt (trots att det är resurssparande i slutändan).

Istället för att köra runt och leta brott och kriminella kommer poliserna därför stå still. Ringer den RIKTIGA uppdragsgivaren, allmänheten, kommer polisen lika fort som brukligt och gör sitt jobb.

Polisförbundet kommer förhoppningsvis ut med en kartong "vadärdetvärt-blad" och delar ut till intresserade. Annars nås de per telefon.

Poliser som tjänstgör får inte heller, aktivt, framföra politiska eller religiösa budskap, de måste vara objektiva och neutrala. Därför får de inte lov att dela ut bladen själva.

Men fråga dem gärna om deras lön- & anställningsvillkor. De svarar säkert på frågor.

Poliserna kommer visa barn fordonen, prata med barnens föräldrar och andra ur allmänheten. Barnen får "populärversionen" och de vuxna får den bistra sanningen om statusen på svensk polis idag.

Poliserna vill understryka att de inte maskar, de markerar bara, gentemot sin arbetsgivare, för bättre arbetsvillkor och högre lägsta lön.

Hälsningar

Personalen i polisens akutverksamhet

#fattigpolis #vadärdetvärt"

Bakgrund

En fjärdedel av landets poliser tjänar mindre än 25000 kronor i månaden före skatt.

Ingångslön för nyblivna poliser ligger kvar på 21.300 kronor och löneutvecklingen i kåren har varit mycket dålig senaste åren.

Förhandlingarna mellan Polisförbundet och Rikspolisstyrelsen havererade i slutet av maj, då Arbetsgivarverket sa nej till en preliminär överenskommelse om påtagligt höjd ingångslön för poliser.

Det avslöjades då att ena parten, Rikspolisstyrelsen, inte hade mandat att skriva avtal som sträcker sig efter sista december i år eftersom RPS upphör.Polisförbundets kampanj kan följas i sociala medier via hashtaggarna #vadärdetvärt och #fattigpolis.