Victoria och Daniel om Hawking: ”Gjorde stora insatser”

Publicerad 2018-03-14

Kungafamiljen träffade Stephen Hawkings och kronprinsessparet arbetade med honom för att främja barns hälsa.

Nu sörjer de den kända fysikerns bortgång.

”Han var en omtyckt och respekterad vetenskapsman som gjorde stora insatser för att sprida kunskap om och väcka intresse för naturvetenskaplig forskning. Vi känner tacksamhet över att vi fick tillfälle att möta Stephen Hawking i Cambridge år 2016” skriver kronprinsessan Victoria och prins Daniel i ett uttalande.

Den världsberömda forskaren Stephen Hawking dog under onsdagsmorgonen – 76 år gammal somnade han in i sitt hem i Cambridge.

Kung Carl XVI Gustaf träffade Hawking då han besökte kungliga slottet och Bernadottebiblioteket i augusti 2015.

– Det var ett samarbete där Stephen Hawking var engagerad. Han kom och besökte slottet och träffade både kungaparet och kronprinsessparet, säger hovets Margaretha Thorgren.

”Känner tacksamhet över att vi fick möta honom”

Kronprinsessparets stiftelse Generation Pep spelade in en film tillsammans med Stephen Hawking. Kronprinsessan Victoria och prins Daniels Generation Pep lanserades 2015 för att sprida kunskap om barn och ungdomars hälsa.

I ett uttalande som publicerats på hovets hemsida beklagar kronprinsessan Victoria och prins Daniel Hawkings bortgång.

”Vi har tagit emot beskedet om professor Stephen Hawkings bortgång. Han var en omtyckt och respekterad vetenskapsman som gjorde stora insatser för att sprida kunskap om och väcka intresse för naturvetenskaplig forskning. Vi känner tacksamhet över att vi fick tillfälle att möta Stephen Hawking i Cambridge år 2016”.

Engagerade sig för barns hälsa

Filmen ”Pep talk” som spelades in för kronprinsessaparets stiftelse i Hawkings hemstad Cambridge fick stor spridning på nätet när den släpptes.

– Hur stillasittande har blivit ett av världens största hälsoproblem är bortom min förståelse, konstaterade professor Stephen Hawking då, skriver Generation Pep på sin hemsida.