De riskerar livet i tunnel till Sverige

Uppdaterad 2016-05-10 | Publicerad 2016-04-01

Sedan Sverige införde id-kontroller har antalet personer som försöker ta sig till Sverige via Öresundsbron ökat.

Enligt dansk polis riskerar flyktingar livet genom att gå i tågtunneln.

– Det är folk som vill till Sverige för att söka asyl, säger Mads Jensen, presschef vid Köpenhamnspolisen.

Den 4 januari infördes id-kontroller på Kastrup. Det innebär att personer utan id-handlingar inte kan ta tåg eller buss till Sverige över Öresundsbron.

Sedan dess har antalet personer som försöker ta sig över till Sverige till fots via bron ökat markant.

– Vi har definitivt sett en klar ökning. Det har varit fler incidenter sedan kontrollerna infördes. Tyvärr har jag ingen statistik på exakt hur många det har varit, säger Sanna Holmqvist, presschef för Öresundsbro konsortiet.

Mads Jensen, presschef vid polisen Köpenhamn, förklarar att det är asylsökande som försöker ta sig till Sverige via järnvägstunneln. Dansk polis har fått ingripa ett flertal tillfällen.

Så sent som under torsdagen befann sig en obehörig person i tunneln på den danska sidan. Polis och räddningstjänst kallades dit och tågtrafiken stoppades.

– Det är jättefarligt att vara i en tågtunnel. Det är stor risk att man omkommer, säger Michael Mattsson, chef gränspolisen region Syd.

Henrik Möller Jakobsen, vice polisinspektör Köpenhamns polis, berättar att man upptäckt ett tjugotal asylsökande som försökt ta sig till Sverige via bron. 

– 1 februari till 4 april har vi registrerat fyra migranter och tjugoen asylsökande i anslutning till Öresundsförbindelsen, säger han.

Försökt hoppa på i farten

Ännu har ingen lyckats ta sig hela vägen till Sverige. Istället har man stoppats inne i tågtunneln på den danska sidan. Det har också varit personer som gått nära tågspåret och försökt hoppa på tåget i farten.

– Det finns en sträcka där tåget saktar ned. Där har vi haft incidenter med personer som har försökt hoppa på, säger Michael Mattsson.

Öresundsbrokonsortiet tar problemet på stort allvar och har nyligen satt upp värmekameror för att försöka förhindra olyckor.

– En kamera sattes upp i februari och två till under mars. En vid mynningen till tågtunneln på danska sidan, en på Pepparholmen och en vid mynningen till tunneln på Lernacken, säger Sanna Holmqvist.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige