Vår bästa tid är nu

Publicerad 2016-03-09

Solchanserna ökar dag för dag Mars till maj blir varmare än normalt

Det värsta är över.

Resten av den här veckan tittar solen fram betydligt oftare.

– För varje dag som går så ökar solchans­erna. Det sämsta ­vädret har vi redan haft i början av veckan, säger Johan Groth, ­meteorolog på det norska väderföretaget Storm geo.

Sämsta vädret bakom oss Äntligen närmar sig våren med stormsteg. Landets södra delar har redan temperaturer som upp­fyller kriterierna för att ha välkomnat våren och redan nästa vecka sägs den krypa ännu längre upp i landet.

Aftonbladet kan i dag presentera en 30 dagar lång prognos gjord av just Storm geo. Våren har faktiskt redan ­kommit till Sverige.

Landets södra delar – Skåne, Blekinge, Öland, Halland och delar av Gotland och Bohuslänskusten – uppfyller kriterierna för att ha välkomnat våren 2016.

Lovande tecken

Vi andra får vänta ett tag till.

Ändå har vårtemperaturer redan uppmätts i stora delar av Götaland och Svealand och faktiskt även längs Norrlandskusten ända upp till Umeå, enligt SMHI.

I 30-dygnsprognosen finns dock lovande tecken redan nästa vecka för att våren ska krypa en bit till upp i landet.

– Då blir det högtrycksdominans. Torr luft sveper ner över ­landet och det kommer att bli fina vårvinter­dagar med en del höga temperaturer, kanske tvåsiffrigt på en del håll, säger Johan Groth.

– Det är bara i fjällen det ser ut att bli nederbörd när luft från Norska havet tränger in.

Bakslag vid påsk

Vårvädret brukar ofta kännetecknas av bakslag. Och det är känsligt, med meteorologiska mått mätt. Ett enda dygn med en medeltemperatur på minus kan ställa till det.

– Då tar det tvärstopp. Då får man börja räkna igen på de där sju ­dagarna, säger Johan Groth.

Just ett bakslag ser vi ut att få räkna med ­veckan 14-20 mars, under själva upptakten till påskveckan.

– Kall luft från Ishavet kommer ner över landet och då finns det risk för bakslag. Och det blir ostadigare väder. Det kan bli en nederbördsrik vecka, säger Johan Groth.

Varmare än normalt

Men kring månadsskiftet ser det ut att bli stabilare igen och med det även varmare.

– Då kan våren göra ett ordentligt skutt norrut även om det är svårt att fastslå någon geografisk gräns, säger Johan Groth.

Sedan kan vi ju också hoppas på att flera amerikanska vädertjänster får rätt i sina förut­säg­elser.

Både IBM-­ägda The Weather company och The National weather service har rapporterat att vädret från mars till maj blir varmare än normalt i stora ­delar av Europa, bland annat i Sverige.

– Prognosen för mars och större delen av ­våren är stadiga väst­liga vindar med endast ­enstaka köldknäppar, hävdar The Weather companys chefsmeteorolog Todd Crawford på deras hemsida.

Följ Oj, vilket väder – för dagliga väderuppdateringar på Facebook

Då brukar våren anlända

  Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltempera­turen ska vara stigande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader. Om dygnsmedeltemperaturen ligger i intervallet från 0,1 C till 9,9 C ­kallas detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta sedan ­inträffar sju dygn i följd har ­våren anlänt det första av dessa dygn.

Dessa datum för ­vårens ­ankomst bygger på ett ­genomsnittligt datum mellan 1961 och 1990.

Malmö: 22 februari

Stockholm: 16 mars

Östersund: 11 april

Kiruna: 1 maj

Källa: SMHI

Så blir vädret 30 dagar framöver

Vecka 10 (7–13 mars)

Denna vecka blir generellt mild inte minst i norra ­Sverige där tempera­tur­erna på ­dagarna mestadels inte ­orkar så många grader ­under noll. I söder kan ­temperaturen på dagarna klättra upp mot en 6-7 plus­grader i de östra delarna men där blir det också relativt ­kyliga nätter.

Efter en nederbördsrik ­inledning på veckan blir det nu mest uppehåll och allt ­större perioder med sol.

  Vecka 11 (14–20 mars)

Veckan ser ut att domineras av ett högtryck över södra Skandinavien som ger en hel del sol i landet med behagliga dagstemperaturer men också ­relativt kalla nätter. Generellt ganska stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Undantaget från det torra vädret blir troligen fjällkedjan som får en hel del moln och snöbyar.

I södra Sverige kan vi nog få se några enstaka tvåsiffriga dagstemperaturer innan kallare luft sveper ner över landet under slutet av veckan.

  Vecka 12 (21–27 mars)

Möjligen kan vi få lite av ett bakslag under denna vecka då det finns ­tendenser att kall luft först ska få utrymme och strömma ner över landet och sedan kommer mildare luft från kontinenten försöka att pressa sig norrut igen. Det innebär att det troligen blir ostadigare väder igen med ­flera nederbördsområden som främst drabbar landets södra och östra delar. I norr blir det som snö, men kanske kan det också bli något snöfallsområde som också drabbar södra Sverige.

Så ännu så länge så ser det minst sagt lite osäkert ut inför själva påskhelgen.

  Vecka 13 (28 MARS – 3 april)

Kring månadsskiftet ser vädret ut att bli lite stabilare igen och också lite varmare. Våren kommer obevekligt att avancera norrut efter att veckan ­före haft det tufft.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln