Publicerad:
Uppdaterad:

Mangkhut har krävt minst 13 dödsoffer

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Bullit Marquez/AP/TT
En trafikvakt i huvudstaden Manila försöker fortsätta jobba trots tyfonens härjningar.

Död och förödelse följer i supertyfonen Mangkhuts spår. Minst 13 dödsoffer har bekräftats, enligt myndigheterna. Tyfonen har slagit omkull träd, rivit av tak och slagit ut elnät på sin väg över Luzon, den stora ön i norra Filippinerna.

Tyfonen fortsätter nu mot södra Kina.

Två barn, varav ett spädbarn, finns bland dödsoffren, uppger president Rodrigo Dutertes rådgivare Francis Tolentino, enligt Sky News. Minst fyra av offren miste livet i samband med att en sluttning kollapsade i provinsen Nueva Vizcaya till följd av det kraftiga regnet.

Omkring 87 000 människor har evakuerats från högriskområden, enligt Tolentino.

– Antalet kommer att öka i takt med att vi tar oss fram, säger Ricardo Jalad, chef för det nationella civilförsvaret, syftande på de döda, tidigare till nyhetsbyrån AFP.

En död i Taiwan

I Filippinerna har minst tolv människor omkommit. Ytterligare en kvinna har dödats i Taiwan, sedan hon dragits med av höga vågor, enligt regeringen i Taipei.

Fyra miljoner människor befann sig i farozonen när stormens öga under natten mot lördagen, lokal tid, nådde den filippinska ön Luzon. Tyfonen är den hittills värsta i området den här säsongen, med kastvindar på 85 meter i sekunden när den drog in över land.

Ovädret, som nu fortsätter mot södra Kina – inklusive jättestäderna Hongkong och Shenzhen – och därefter Vietnam – kommer att passera Taiwan men förmodas inte dra in över ön. Taiwans president Tsai Ing-Wen varnar dock befolkningen för att hålla sig från kusterna på grund av höga vågor.

– Tyfonen är kraftig och även om den inte väntas nå land i Taiwan, bör vi vara rejält förberedda, skriver han på Facebook enligt AFP.

Även i Hongkong, utfärdar myndigheterna varningar och beskriver Mangkhut som "ett allvarligt hot".

Tio provinser

I sammanlagt tio provinser i de norra delarna av Filippinerna utfärdades varningar för följderna av tyfonen.

– Vi tror att den har orsakat stor skada, säger den filippinska socialförsäkringsministern Virginia Orogo till AFP.

Den statliga vädermyndigheten PAGASA uppger att hotnivån minskat sedan tyfonen dragit vidare, men varnar för kraftiga vindar, omfattande översvämningar och skred.

– Vi ber medborgarna att fortsätta vara på sin vakt och fortsätta vidta försiktighetsåtgärder, säger meteorologen Rene Paciente enligt Sky News.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: