Svenska ministern bar slöja i Iran – väcker debatt

Uppdaterad 2017-02-13 | Publicerad 2017-02-12

TEHERAN/STOCKHOLM. Handelsminister Ann Linde bar slöja när hon träffade iranska presidenten Rouhani igår.

Nu kritiseras regeringen för att inte ta ställning för kvinnors rättigheter.

– Jag är upprörd och förbannad. Det borde ha varit så självklart i en feministisk regering, men i stället gör man precis som alla andra, säger riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V).

Under lördagsmorgonen landade den svenska delegationen i Teheran i Iran. Bilder från besöket i iranska huvudstaden visar hur statsminister Stefan Löfven och handelsminister Ann Linde mötte president Hassan Ruohani.

Kvinnorna i svenska delegationen bar slöja under besöket, något som nu kritiseras på sociala medier.

– Slöjan är en symbol för kvinnoförtryck och i Iran är det inte bara sedvänja, utan lagstiftat kvinnoförtryck. Det är väldigt olyckligt att svenska ministrar uppträder på bild, som nu cirkulerar, med slöja. Det är närmaste ett haveri mot det som kallas för en feministisk utrikespolitik, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund, som är en av dem är kritisk.

Björklund: Borde ställt krav

Han poängterar att han inte är emot att Sverige har handelskontakter med Iran och andra diktaturer. Men han tycker att svenska regeringen borde ha ställt krav att Ann Linde och de andra kvinnliga deltagarna inte hade behövt bära slöja.

– Eller så hade man kunnat skriva under handelsavtalen i Sverige eller på tredje ort, säger Jan Björklund.

– Det går inte att säga att det är en sedvänja i Iran och att man tar seden dit man kommer, det handlar om ett lagstiftat kvinnoförtryck.

Ann Linde försvarar sig med att om hon inte skulle bryta mot iransk lag, och om Sverige inte bara skulle skicka män i sin delegation, så var det där med slöjan ett påtvingat måste.

– Det är deras lag, till skillnad mot i Saudiarabien där det inte är lag på att bära slöja. Jag ska åka till Saudiarabien i nästa månad och då kommer jag naturligtvis inte att bära slöja, säger hon till TT.

Ann Linde säger att hon hade möten med åtta iranska ministrar och att tunga kontrakt för svenska företag blev helt eller delvis klara under besöket.

Samtidigt kunde den svenska delegationen framföra åsikter om bland annat fackliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

Men även Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh riktar skarp kritik mot regeringen.

– Iranska kvinnor kämpar för att inte bära slöja. Då åker den feministiska regeringens representanter och sätter på sig slöja istället för att säga att vi tar ställning, säga ”ni måste acceptera oss”, säger Amineh Kakabaveh.

– Det här handlar om ett politiskt förtryck och nu bekräftar svenska ministrar den bilden.

Hon menar att Ann Linde inte hade behövt ta på sig slöjan.

– Jag är upprörd och förbannad. Det borde ha varit så självklart i en feministisk regering, men i stället gör man precis som alla andra, säger Amineh Kakabaveh.

Skulle de svenska kvinnorna brutit mot lagen?

– Ja, de är inte vanliga svenska kvinnor, de är representanter för den svenska feministiska regeringen, som besöker ett könsapartheidland för att göra affärer. Jag tycker att statsministern skulle ha sagt att antingen beslöjar jag mig också eller så gör inga svenska kvinnor det under den här resan, säger hon.

”Sedlighetspolisen kan dyka upp”

Som exempel lyfter Kakabaveh att tyska förbundskanslern Angela Merkel inte bar slöja när hon besökte Saudiarabien.

Enligt Sveriges ambassad i Iran ser slöjtvånget olika ut i Saudiarabien och i Iran. I Saudiarabien är det inte lag på att utländska kvinnor ska bära slöja, det är det däremot i Iran. Om man ertappas med att bryta mot lagen tre gånger kan man straffas med piskrapp.

Dock är det oklart om även turister eller andra utländska kvinnor som tillfälligt vistas i landet kan straffas med detta. Enligt svenska ambassaden är det mer troligt att man skulle tas in på förhör och möjligen få lämna landet.

Däremot bär iranska kvinnor ofta slöjan längre bak på huvudet så att håret syns. Många tänjer på gränserna och låter slöjan glida ner längre och längre bak. En kvinna på gatan i Teheran, som just bär slöjan långt ner, berättar att detta är en medveten protest, men att det kan vara farligt.

– Sedlighetspolisen kan dyka upp när som helst. Ofta står de gömda, till exempel vid vägkanten och tittar så att alla har slöjor. En vän till mig som hade slöjan för långt ner blev nyligen gripen och förhörd under flera timmar innan hon släpptes, säger kvinnan, som inte vill uppge sitt namn.

Även initiativet My Stealthy Freedom, där iranska kvinnor lägger upp bilder på sig själva utan slöja, kritiserar Lindes beslut att bära slöja.

”Det är ironiskt att så många västerländska kvinnliga politiker som besöker Iran håller tyst om att Islamiska republiken Iran stoppar alla kvinnor som säger nej till att han sig hijab”, skriver de på sin facebookhemsida.

Sjalarna kontrollerades

Under Löfvens besök i lördags gick president Hassan Rouhanis personal runt till kvinnliga journalister och säkerställde att de bar en ordentligt döljande sjal. Även kvinnorna från svenska regeringen fick instruktioner om vad som gällde.

Iranska kvinnor har enligt lag tvingats bära hijab utanför hemmet sedan revolutionen 1979.

Syftet med svenska besöket i Iran har varit att skapa bättre handelsrelationer och under lördagen signerades flera nya avtal mellan svenska företag och Iran.