Nyheter

Mordbeställare i Malmö får livstid

Av: 

TT

I mars 2017 sköts en 23-årig man ihjäl i Rosengård i Malmö. Nu döms en 29-årig man för att ha beställt mordet. Arkivbild.

Foto: Björn Lindgren/TT

NYHETER

En 29-årig man döms till livstids fängelse för att ha anstiftat mord. Mycket talar för att en 16-årig pojke i Malmö sköts ihjäl på grund av förväxling, när 29-åringen beställt ett mord på en man i Rosengård.

Vid det andra beställda mordet överlevde det tilltänkta offret och även då sköts en annan man till döds av misstag

Malmö tingsrätt konstaterar att mordet på en 23-årig man i stadsdelen Rosengård i mars 2017 skedde under avrättningsliknande former. Han sköts i huvudet och kroppen med flera skott.

Enligt åklagaren var planen att mörda 23-åringen redan i januari 2017, men han ska enligt åklagaren då ha förväxlats med en 16-årig pojke som i stället sköts ihjäl av misstag.

Åklagaren tar fasta på att 23-åringen fanns i närheten när 16-åringen blev skjuten, eftersom en man med koppling till den nu livstidsdömde 29-åringen stämt träff med honom där. Förväxlingen kan ha berott på att 16-åringen och 23-åringen vid tillfället hade liknande klädsel, enligt åklagaren.

Efter mordet på 16-åringen trodde också 23-åringen själv att det var han som var den tilltänkta måltavlan. Malmö tingsrätt konstaterar i domen att "mycket talar för" det var så – men anser samtidigt att bevisningen inte räcker för att döma mannen som lockade 23-åringen till platsen.

Greps i Spanien

Den livstidsdömde mannen greps i Spanien i december 2019 och utlämnades sedan till Sverige. Enligt polisen har han funnits i de grovt kriminella miljöerna i Malmö under en längre tid. "Han har haft tillgång till stora summor pengar och han har haft ett stort kontaktnät i Malmö, Sverige och utlandet", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Domstolen anser det bevisat att 29-åringen hade utlovat 50 000 euro i betalning för mordet på 23-åringen och dessutom gett råd på distans kring hur mordet skulle genomföras. Sedan tidigare är tre personer dömda för inblandning i det mordet, bland dem en man dömts till 18 års fängelse för sin medverkan i och planering av mordet. Uppgifter i en mobiltelefon som hittades då denne man greps har utgjort en viktig del av bevisningen mot 29-åringen.

Han använde ett alias när han kommunicerade om mordplanen och tingsrätten konstaterar att det har varit av avgörande betydelse att 29-åringen har kunnat knytas till detta alias.

En man döms nu också för medhjälp till mordet i Rosengård. Han får fängelse i åtta år och sex månader.

Stämde träff

Det andra beställningsmordet som 29-åringen varit åtalad för att ha anstiftat var en dödsskjutning på öppen gata i stadsdelen Hermodsdal i februari 2018. Här hade en person med koppling till 29-åringen stämt träff med den man som mordplanen gällde.

Ett stort antal skott avlossades – men det tilltänkta mordoffret klarade sig undan skador. I stället träffades den man som var en del av mordkomplotten av minst fem skott och avled omedelbart.

I den här delen döms 29-åringen för anstiftan till mordförsök mot den man som klarade sig oskadd. Men han frias från anstiftan till mord på den man som sköts ihjäl, eftersom 29-åringen inte hade uppsåt att döda honom.

I det här fallet är det uppgifter i en telefon som påträffades hos den dödade mannen som varit avgörande för att 29-åringen döms för anstiftan till mordförsök.

29-åringen döms också för grovt penningtvättsbrott, eftersom han fått en halv miljon kronor insatta på ett konto som han hade i Dubai. Pengarna kom från brottslig verksamhet, ett fakturabedrägeri mot ett kinesiskt företag.

29-åringens försvarsadvokat Sven-Eric Ohlsson säger till TT att domen kommer att överklagas. Hans klient nekar till allt han blivit åtalad för.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: