Mystisk aktivitet i Tjernobyl: ”Vi får inte tappa kontrollen”

Publicerad 2021-05-11

35 år efter den värsta härdsmältan världen någonsin skådat har mystisk aktivitet nu upptäckts i resterna av Tjernobyls kärnkraftverk,.

Något som förbryllar forskare.

– Vi har ett tufft jobb framför oss. Vi får inte tappa kontroll över det här, säger Neil C Hyatt, professor vid Sheffields universitet.

När kärnreaktor fyra i Tjernobyl exploderade 1986 rann rester av kärnbränsle, skrot och grafitstavar ner i reaktorns källarutrymmen där materialen smälte ihop till en lavaliknande massa.

För att bromsa kärnklyvningsprocessen satte man in sprinklers som sprayade ett metallsalt över massan som absorberade neutroner från sönderfallande atomkärnor.

Men nu har forskare upptäckt förhöjd aktivitet i den gamla reaktorn, rapporterar tidskriften Science.

– Det är samma process som i en kärnreaktor men det sker väldigt långsamt, säger Neil C Hyatt, professor vid institutionen för materialvetenskap och teknik vid Sheffields universitet.

 forskare upptäckt förhöjd aktivitet i den gamla reaktorn.

”Förvånande”

Att förstå varför aktiviteten uppstår nu är enligt Hyatt en svår nöt för forskarvärlden att knäcka.

– Vi har sett det här hända tidigare i Tjernobyl. Vanligtvis hänger det samman med perioder med mycket regn, vilket berodde på att den gamla skyddssarkofagen inte var vattentät. Förut kunde vatten komma i kontakt med bränslematerialet vilket gör kärnklyvningsprocessen mer effektivt. Men med den nya sarkofagen på plats är det lite förvånande att de här nivåerna ökar eftersom vatten inte kan komma in längre.

Trots ökad radioaktivitet tror inte Neil C Hyatt att det finns en risk för att en ny explosion ska inträffa.

Gasmask och chips till salu vid en souvenir-butik vid Tjernobyl.

”Finns metoder att ta till”

– Det finns anledning att uppmärksamma detta men det finns ingen anledning för alarmism. Om vi skulle ha trott att situationen var mer oroväckande finns det vissa åtgärder vi kan ta till.

Vilka metoder kan man använda om situationen förvärras?

– Man kan exempelvis borra ett hål in till rummet där materialet finns och skjuta in kontrollstavar som effektivt suger upp neutronerna och får stopp på kärnklyvningsprocessen.

” Det innebär inte en ökad risk för de forskare och ingenjörer som jobbar där emellanåt.”, säger Neil C Hyatt.

”Många tror att Tjernobyl är fixat”

Neil C Hyatt säger att det som sker i Tjernobyl inte innebär en ökad fara för människor.

– Det innebär inte en ökad risk för de forskare och ingenjörer som jobbar där emellanåt. Det är redan väldigt hög strålning och det här är bara lite extra ovanpå vad som redan är högt.

Det budskap som Neil C Hyatt vill förmedla är att utvecklingen i reaktorn fortsätter att bevakas.

– Man tror att Tjernobyl är fixat, att det är okej nu. Men vi hart det tuffaste jobbet framför oss vilket är att ta isär reaktorstrukturen, det kommer kosta mycket pengar och ta flera decennier. Det är viktigt att vi i väst inte tappar kontrollen över det här och att vi bistår under det arbetet. Om sarkofagen skulle kollapsa kan det vara väldigt allvarligt.