Expert om Jerusalem: En häxbrygd

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2021-05-08

Oron i Jerusalem ökar. Men det kan bli värre, enligt experten Anders Persson.

Den våldsamma situationen i Jerusalem riskerar att bli värre på grund av flera sammanfallande faktorer.

Läget är instabilt, säger Mellanösternkännaren Anders Persson.

– Det är verkligen en häxbrygd.

Omvärldens ögon vilar på Jerusalem just nu. Sammandrabbningar mellan poliser och palestinier har resulterat i hundratals skadade, majoriteten på den palestinska sidan.

Anders Persson, som är statsvetare verksam vid Linnéuniversitetet, kallar det för en "begränsad upptrappning" än så länge – men säger att det kan bli värre.

Detta på grund av flera faktorer.

– Vi är i sluttampen på ramadan. Det brukar vara en särskilt våldsam period i Jerusalem, då religiösa spänningar och känslor når sin kulmen, säger han.

Politisk instabilitet

Det nya för den här gången är det instabila politiska läget på alla sidor, säger Anders Persson.

Dels för att de palestinska valen har skjutits på framtiden – "vilket skapar bitterhet och förtvivlan" – dels för att Israel faktiskt inte har någon regering på plats efter valet tidigare i år.

– Det finns farhågor om att israeliska judiska extremistgrupper eskalerar situationen för att göra det svårt för högern, mitten och vänstern sätta sig i en gemensam regering.

Dessutom pågår det för närvarande ingen fredsprocess.

Vräkningarna av palestinier i området Sheik Jarrah, enligt nyhetsbyrån AFP för att bereda plats åt israeliska bosättare, har lett till protester. Det har i sin tur bemötts med användandet av vattenkanoner och distraktionsgranater av polisen. Enligt palestinska Röda Halvmånen har palestinier även skadats av gummimantlad ammunition.

Våldet har fångats på video och sprids på sociala medier-appar som Tiktok, vilket bidrar till den inflammerade stämningen.

– I Gaza hetsar samtidigt Hamas, palestinska Islamiska jihad och deras allierade Iran mot alla sidor för att palestinier ska genomföra attacker. De hotar också Israel på ett sätt som är starkare och tydligare än vanligt, säger Persson.

Högtider sammanfaller

Nu stundar två högtider som kan leda till eskalering.

Dels är det den inom islam viktiga Allmaktens natt och därefter är det Jerusalem Day. Då firas enandet av Jerusalem efter Sexdagarskriget 1967, vilket andra kallar för ockupationen av östra Jerusalem. I år sammanfaller dessa dagar med en dags mellanrum.

– På Jerusalem Day marscherar israeliska högerextremister genom de palestinska delarna. Det är alltid en källa till oro. Det kommer att vara väldigt mycket poliser och militär stationerade i Jerusalem.

TT: Så det finns risk att läget förvärras?

– Ja. Sedan är det också så att man ska ha klart för sig att Jerusalem har en egen dynamik, saker och ting kan spåra ut när man minst av allt anar det. Och det behöver inte spåra ut när man tror att det gör det.

Biden frånvarande

FN, EU och nu senast Ryssland har uttryckt oro över läget och manat till nedtrappning. Det har även USA gjort, men enligt Anders Persson är det ett anmärkningsvärt lågt tonläge från president Joe Biden och hans regering.

– Den är förhållandevis tyst och frånvarande. Den förefaller inte vara särskilt benägen att blanda sig i hittills, säger han.

Nu verkar situationen i Jerusalem balansera på en knivsegg.

– Det finns många oroande tecken.