Ny smitta upptäckt på äldreboenden

Publicerad 2020-10-07

Tolv boende på fyra äldreboenden i Uppsala har testats positivt för covid-19.

– Smittade hålls avskilda från övriga boende och vårdas av särskild personal.

Även anställda är smittade.

Ny smitta på upptäckt på äldreboenden i Uppsala.

Smittan upptäcktes först på äldreboendet Liljefors torg och därefter på Bernadotte och Årstagården. När man började smittspåra visade de sig att smittan fanns även på Svartbäcksgården som är en enhet för korttidsvård.

I nuläget vet man att tolv brukare och några ur personalen är smittade. Anhöriga har underättats.

De smittade får nu såkallad kohortvård, vilket innebär att de hålls avskilda från andra personer och vårdas i ett eget rum av personal som inte samtidigt arbetar med friska personer på boendet.

– Det är djupt oroande att smittan tagit sig in på vård- och omsorgsboenden igen. Det visar att vi inte kan slappna av utan tvärtom måste fortsätta göra allt vi kan för att stoppa vidare smittspridning. Vi genomför nu åtgärder på berörda boenden för att förhindra ytterligare spridning och vi följer kontinuerligt smittläget för att kunna bedöma om fler åtgärder behöver sättas in, säger äldrenämndens avgående ordförande Caroline Hoffstedt i ett pressmeddelande.

Äldrenämnden arbetar tillsammans med smittskyddsenheten för att förhindra ytterligare spridning. Svartbäcksgården håller tillfälligt stängt för besökare och det kommer inte att skrivas in några nya brukare. De tre andra boendena begränsar besök på de enheter där det finns smitta.

Förmodligen inget samband med det hävda besöksförbudet

Förra veckan öppnade Uppsalas äldreboenden åter upp för besök från anhöriga. Men det har troligtvis inte något samband med med smittspridningen, säger Charlotte Näsström, presskontakt på äldreförvaltningen.

– Vi håller fortfarande på med smittspårning men det är högst osannolikt att det skulle ha med det att göra.

Dels har det troligtvis gått för kort tid för att det ska ha kunnat påverka. Dels är det på korttidsboendet som smittan har ökat som mest, vilket rimligtvis har ett samband med att smittspridningen i samhället tagit fart igen.

– Korttidsboenden har en hög omsättning av naturen, därför finns det större utsatthet för smitta. På enheterna med långtidsboende har vi haft en väldigt låg smittspridning de senaste fyra månaderna.