Sjukhuset i Malmö anmäler sig själva efter patients lungkollaps

Publicerad 2020-10-20

Entrén till Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

En patient fick lungkollaps efter en operation på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Kvinnan, som var i 70-årsåldern, ska ha återhämtat sig men avled två dagar efter händelsen då hon fick en hjärtinfarkt.

Nu lex Maria-anmäls händelsen.

Skånes universitetssjukhus i Malmö lex Maria-anmäler sig själva efter en händelse då en patient fick lungkollaps efter en operation. Händelsen skedde i januari 2020.

Patienten, en kvinna i 70-årsåldern, hade genomgått kärlkirurgi i halsen och hade tidigare opererats på grund av aortaaneurysm. Efter kärlkirurgin skulle ventilationstuben bytas ut och kvinnan drabbades av lungkollaps. Patienten återhämtade sig, men fick efter två dagar hjärtstopp och avled.

– Det är svårt att säga om händelsen påverkat dödsfallet eftersom patienten var så kärlsjuk innan, men man kan inte helt utesluta att det påverkat, säger Marie Ekberg, chefläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö till Aftonbladet.

Nu lex Maria-anmäler sjukhuset händelsen då kvinnan fick lungkollaps, eftersom man anser att den hade kunnat undvikas. Man kopplar händelsen till hantering av tuber i halsen, samt diagnostiska svårigheter under själva tillfället. Sjukhuset har vidtagit åtgärder i form av utbildning för att öka kunskapen om hantering av de aktuella tuberna. 

Följ ämnen i artikeln