Så ser coronapåsken ut i Europa

Publicerad 2021-04-03

Det blir ett annorlunda påskfirande för många i Europa även detta år.

Flera länder är inne i pandemins tredje våg, i vissa länder stundar en fjärde och strikta restriktioner råder på många håll.

Här är några av reglerna som gäller i Europa under påskhelgen.

Många människor firar sin andra påsk med restriktioner. Likt förra året påverkas även denna påskhelg av pandemin.

Förra året svepte coronavirusets första våg över kontinenten. Nu är många länder inne i den tredje vågen, smittotalen är fortfarande höga på många håll samtidigt som vaccinet rullar ut i Europa.

Undantag för resor

Frankrike har infört sin tredje lockdown, något som landets president Emmanuel Macron meddelade under onsdagen. Beskedet kom efter att antalet coronfall i landet snabbt ökade igen.

Lockdownen innebär att det råder utegångsförbud i hela landet mellan klockan 19–06 varje dag. Man måste även hålla sig inom 10 kilometers avstånd från sitt hem.

Paris.

Under påsken har presidenten dock gått med på att göra ett undantag för fransmännen. Om man önskar, får man resa längre än 10 kilometer bort från sitt hem fram till klockan 19 på måndag, skriver The Guardian.

Restauranger och barer stängda

I Belgien startade den officiella påskledigheten en vecka tidigare än vanligt, och sträcker sig fram till den 18 april.

Regeringen beslutade om att stänga landets skolor den 26 mars, för att stävja smittspridningen i landet. Landet har även infört ett förbud mot icke-nödvändiga in- och utresor ur landet. Förbudet för turister gäller till efter påskhelgen.

Icke-nödvändiga resor inom landets är tillåtna, vilket innebär att det är möjligt för belgarna att åka iväg på kortare resor inom landet under påsken. Semesterparker, hotell och campingplatser är öppna, men restauranger och krogar måste hålla stängt.

Män spelar boule i Bryssel.

Förbjudet att resa inom landet – turister tillåts

Liksom i Frankrike råder det även utegångsförbud under natten i Spanien. Omfattningen av utegångsförbudet varierar i landets regioner, samtidigt som landet står inför en fjärde virusvåg.

Det är inte tillåtet att resa mellan regionerna om det inte är absolut nödvändigt, vilket innebär att många spanska familjer inte kan fira påsk tillsammans. Samtidigt är det tillåtet för turister att resa till landet, så länge man kan uppvisa ett negativt coronatest som är max 72 timmar gammalt.

Påskäggsjakt tillåts

I Tyskland tillåts in- och utresor från landet, men inom landet avråds man från att resa. Landets hotell får enbart ta emot gäster som önskar ta in på hotell för ”nödvändiga och uttryckligen icke-turistiga ändamål”. Samma regel gäller för landets campingplatser.

För barnens del tillåts påskäggsjakt med mor- och farföräldrar utomhus, men man avråds från att sova över hos släktingar om man sällskapet inte består av ett begränsat antal personer. Om personerna är över 14 år får högst fem personer från två separata hushåll träffas inomhus samtidigt.

Följ ämnen i artikeln