Coronapandemin

Muterade viruset upptäckt i Sverige

Av: 

Beri Zangana

Elle Kari Karlsson

Sophie Stigfur

NYHETER

En person i Sörmland har konstaterats bära på den nya varianten av coronaviruset.

Personen har rest från Storbritannien till Sörmland över jul.

– Att vi hittar det hos en hemvändare betyder att det förmodligen finns fler, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Den nya varianten av coronaviruset har upptäckts i Sörmland. Det är en person som har rest från Storbritannien till Sverige för att fira jul.

– Det är en person som har rest hit och insjuknat när den redan kommit hit. Personen har betett sig på ett utomordentligt sätt under hela färden, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, vid Folkhälsomyndighetens pressträff.

– Personen insjuknade här med oerhörd trötthet och rejäl värk och den 21 december testade personen positivt. I dag fick vi veta att det var det muterade virusstammen. Det här är nog inte det enda fallet som kommit till Sverige tyvärr, konstaterar Mäkitalo.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger att man nu uppmanar alla som rest i Storbritannien att testa sig – oavsett om man har symtom eller ej.

Även närstående till folk som rest hit från landet bör isolera sig.

– Att vi hittar det hos en hemvändare betyder att det förmodligen finns fler. Sedan beskedet kom i dag har vi stärkt bevakningen. Vi samlar in prover nu från alla som rest i Storbritannien sedan oktober, säger Byfors under pressträffen.

Låg smittspridning

Smittskyddsläkaren i Sörmland bedömer sannolikheten för lokal smittspridning av det muterade viruset som ytterst låg. Det nya viruset har bedömts vara 70 procent mer smittsamt än det vanliga viruset. Samtidigt understryker Signar Mäkitalo att han själv skulle agera som om den muterade typen vore dubbelt så smittfarlig.

– Jag har ingenting emot att man håller sig hemma, att hela befolkningen håller sig hemma just nu, säger Signar Mäkitalo.

Folkhälsomyndigheten skriver i ett pressmeddelande att det nya fallet inte var oväntat.

– Vi vet att den här varianten har funnits i Storbritannien sedan september och den har också rapporterats från andra länder i Europa i form av enstaka fall, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Hon tillägger att det är för tidigt att dra några slutsatser om smittspridningen av fallet i Sverige.

Förstärkt övervakning

Iva är redan väldigt hårt belastat, av 684 disponibla platser med respirator är 536 belagda. Smittspridningen befaras öka även utan den nya varianten.

Vad finns det för plan om den nya varianten skulle få fäste i Sverige och smittspridningen fortsätter accelerera?

– Om det här viruset skulle sprida sig i Sverige och är så pass mycket mer smittsamt är det klart bekymmersamt. Därför har vi förstärkt vår övervakning för att fånga in de här fallen, säger Sara Byfors.

– De åtgärder man skulle kunna ta till handlar om samma sak, undvika nära kontakter, hålla avstånd, inte vara i miljöer med trängsel, stanna hemma vid minsta symptom och testa sig.

Vidare säger Byfors att smittspridningen varit relativt hög även under hösten, och att man därför skärpt åtgärderna allt eftersom. I och med den nya pandemilagen kan regeringen rikta åtgärder mot vissa verksamheter vid behov.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Storbritannien

Sörmland

Sara Byfors