”Gudfadern” rasar mot Boris Johnsons nya kolgruva

Uppdaterad 2021-02-17 | Publicerad 2021-02-08

Boris Johnson har gång på gång lovat att leda den gröna omställningen.

Nu har han godkänt en ny, stor kolgruva.

– Det här är att föraktfullt bortse från unga människors framtid, skriver klimatnestorn James Hansen i ett öppet brev till premiärministern.

I november i år hålls FN:s stora klimatmöte COP26 i skotska Glasgow.

Världens länder väntas där lova nya utsläppsminskningar för att kunna nå målen i Parisavtalet och bromsa klimatkrisen.
Mötets värd, den brittiske premiärministern Boris Johnson, har de senaste månaderna gjort det mesta för att visa ledarskap i klimatfrågan. Bland annat har han lovat att minska Storbritanniens koldioxidutsläpp med mer än två tredjedelar fram till 2030.

Därför kom onsdagens beslut – att avstå från att stoppa en ny kolgruva – som en chock för väldens klimatforskare.

Den underjordiska kolgruvan i grevskapet Cumbria kommer att bli den första i sitt slag att öppnas i landet på trettio år. Tanken är att kolet ska användas till stålproduktion.

Bland forskarna råder konsensus om att förbränning av kol leder till ökade halter växthusgaser – som driver på klimatförändringarna.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

”En katastrof”

Rebecca Willis, professor vid Lancaster Environment Centre, kallar beslutet ”katastrofalt”.

– Det blir förvirrande för folk när Storbritannien, det land som leder internationella klimatförhandlingar, säger till andra länder vad som förväntas av dem men ger tillstånd till ett nytt projekt där man ska gräva ut det smutsigaste fossila bränslet, säger hon till Bloomberg.

Den tidigare Nasa-forskaren James Hansen anses vara en av världens främsta klimatexperter. Redan 1988 slog han larm till den amerikanske kongressen om klimathotet, något som ofta förtjänat honom namnet ”klimatförändringarnas gudfader”.

Hansen är skoningslös i sin kritik mot Boris Johnson.

Klimatforskaren James Hanson.

”Vanära och förnedring”

I ett öppet brev till premiärministern skriver han att beslutet är att ”föraktfullt bortse från unga människors framtid” och att det kommer att dra ”vanära och förnedring” över landet.

Klimatnestorn fruktar att beslutet kommer att leda till att fler fossila projekt nu släpps fram runt om i världen.

– Vi behöver inga nya gruvor. Det här visar att ledarna säger de rätta sakerna men att de fossila bränslen fortfarande segrar, säger han till The Guardian.

Även den brittiska regeringens egen klimatrådgivare, Lord Deben, har uppgett att beslutet ger en negativ bild av landets klimatprioriteringar, enligt Bloomberg.

Nya jobb

Gruvan väntas skapa arbetstillfällen i ett område med hög arbetslöshet.

En talesperson för den brittiske premiärministern bemötte kritiken så här:

“Storbritannien fortsätter att leda kampen mot klimatförändringar genom att skära ner utsläpp mer än någon annan större ekonomi hittills, i den snabbaste takten, och genom att förverkliga premiärministerns djärva tiopunktsplan för en grön industriell revolution till 2030.”