Stenattacker mot danskar togs upp av ministrar

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2021-06-24

Polisen genomförde fordonskontroller längs E65 mellan Ystad och Sturupsavfarten på onsdagen. Ytterligare tre fordon har utsatts för stenkastning rapporterar lokala medier. Arkivbild.

Sedan april har runt 50 danska bilister fått stenar kastade på sig när de färdats på skånska vägar.

Nu har stenattackerna kommit upp på ministernivå mellan Sverige och Danmark.

”Jag talade på förmiddagen med den danske justitieministern Nick Hækkerup, och framförde då att jag och de svenska myndigheterna ser mycket allvarligt på detta. Det rör sig om livsfarlig brottslighet. Det verkar vara någon eller några ligister som är igång, och de måste stoppas”, säger justitieminister Morgan Johansson (S) i en skriftlig kommentar.

Johansson uppger att justitiedepartementet har varit i kontakt med polisens nationella operativa avdelning (Noa), som ska vara inkopplad. Framför allt ska stenattackerna skett på E65 och enligt den svenske justitieministern ska polisen i Trelleborg och Ystad ha förstärkt bevakningen av den aktuella vägsträckan.

Polisanmälningarna har vällt in de senaste dagarna, sade polisens talesperson Ewa-Gun Westford till TT under onsdagen. Det ska röra sig om runt 50 anmälningar sedan april månad.

– Vi har inte haft kännedom om att det var så många för att man helt enkelt inte har anmält det, sade Westford.

I ett fall som inträffade den 19 maj träffades en dansk bilist av en sten rakt i ansiktet efter att den gått igenom vindrutan. Föraren miste synen på ena ögat och hans tänder skadades. Andra förare har skadats av glassplitter, eller åtminstone fått skador på sina bilar.