Fördubblad arbetslöshet på Åland i pandemins spår

Anna Grönberg/TT

Publicerad 2021-03-07

Pandemin har lett till en mer än fördubblad arbetslöshet på Åland under det senaste året – och mycket hänger nu på den kommande sommaren, säger Veronica Thörnroos, lantråd på ögruppen.

– Får vi inte i gång säsongen 2021 kan det leda till konkurser i höst, säger hon till TT.

Med en skenande covidsmitta och en ökning av antalet sjukhusinläggningar beslutade Finland i början av mars att stänga ned stora delar av samhället. På måndagen inleds en åtgärdsplan som successivt väntas innebära att restauranger, gym och museer stängs för flera veckor framåt.

Den del av landet som under de senaste veckorna uppvisat högst incidenstal är det självstyrande landskapet Åland – där pandemin har också slagit hårt mot ögruppens ekonomi.

Landskapet utmärkte sig under många år för en rekordlåg arbetslöshet men efter ett års pandemi, med gränsstängningar och reserestriktioner till följd, ligger siffrorna nu på samma nivå som under 1990-talets recession.

Turismen viktig bransch

Orsaken är att Åland till stora delar är beroende av hotell- och restaurangbranschen och av sin sjöfartsnäring – branscher som drabbats hårt av pandemin, enligt Veronica Thörnroos, Ålands lantråd.

– På Åland står turistverksamheten för 25 procent av sysselsättningen. Att så många arbetar inom sektorn påverkar naturligtvis det åländska samhället väldigt mycket, säger hon till TT.

Vid årsskiftet övergick också Åland till ett nytt ekonomiskt system där ögruppen ska försörja sig på egna skatteintäkter. Men tajmningen för övergången blev värsta tänkbara, enligt Veronica Thörnroos.

– Vi har under många år arbetat för en förändring av systemet – men att det trädde i kraft nu var vid sämsta möjliga tidpunkt.Vår BNP rasade under förra året med 16 procent – och det skedde främst inom den privata sektorn, som ska generera pengar till välfärden.

"Allvarligt läge"

Även Lotta Berner Sjölund, vd för branschorganisationen Visit Åland, beskriver situationen för turistnäringen som svår – och understryker hur viktig branschen är för ögruppens ekonomi.

– Den åländska turistsektorn befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Och på Åland är turismen mycket viktigare än i Finland eller Sverige, eftersom den utgör en större andel av BNP:n.

Något som drabbat den åländska turistbranschen extra mycket är de hårda inreserestriktioner som under sommaren infördes för resenärer från Sverige, enligt Lotta Berner Sjölund.

– Våra två marknader är Finland och Sverige, som tillsammans utgör nästan 90 procent av övernattningarna, fördelade 50/50. När den ena marknaden då totalt faller bort får det stora konsekvenser. Dessutom är vi fullständigt beroende av färjorna, och när det inte går bra för rederierna innebär det problem för ålänningarna.

Och enligt Veronica Thörnroos kan den kommande sommarsäsongen vara avgörande vad gäller framtiden för ögruppen.

– Jag tror att vi står inför väldigt svåra problem. Under det gångna året har man tagit av sina reserver och sparpengar, men får vi inte i gång säsongen 2021 kan det leda till konkurser i höst – och till en ytterligare ökning av arbetslösheten, säger hon.

Följ ämnen i artikeln