Nästan varannan svensk står bakom att fälla Löfven

Uppdaterad 2021-06-22 | Publicerad 2021-06-18

Nästan varannan svensk står bakom en misstroendeförklaring av Stefan Löfven. Det visar en snabbmätning från Demoskop på uppdrag av Aftonbladet.

Vänsterpartiets väljare är dock inte helt övertygade, trots Nooshi Dadgostars ledande roll i frågan.

Klockan 10 på måndag ska riksdagen rösta för eller emot en missförtroendeförklaring av Stefan Löfven. Flera partiledare har redan meddelat sitt beslut: V, SD, KD och M kommer rösta för att fälla regeringen. Och enligt en snabbmätning av Demoskop och Aftonbladet tycks de ha väljarna med sig. 47 procent av svenskarna är för misstroendeförklaringen, medan 41 procent är emot.

Hur väljarna från de respektive blocken står i frågan är relativt väntat. Bland högerväljare står en majoritet på 78 procent bakom en misstroendeförklaring, och bland mittenpartierna S, L, C och MP är 81 procent emot.

– Att partierna som KD, SD och M ansluter sig till en misstroendeförklaring är väntat, men de gör det av helt andra skäl. Men i och med att V nu drivit på frågan har de chansen att faktiskt genomföra det och omfamnar den möjligheten, säger Karin Nelsson från Demoskop.

Statsminister Stefan Löfven.

Men trots att det är Vänsterpartiet som drivit på frågan verkar deras väljare inte alls vara lika överens. Bland dem är det bara en knapp majoritet på 51 procent är för misstroendeförklaringen.

Vad går att utläsa av Vänsterpartiets siffror?

– En slutsats vi kan dra är att Dadgostar inte har sina väljare med sig fullt ut. Varannan sympatisör är för, men var fjärde är emot. De väljarna tänker möjligen på konsekvensen att Kristersson kan bli statsminister, säger Nelsson.

Resultat vid extraval

Vad gäller ett potentiellt extraval så tyder siffrorna från snabbmätningen på att ett sådant valresultat inte skulle skilja sig nämnvärt från hur det ser ut idag, med S som största parti, M som andra, tätt följt av SD.

– Med den informationen som väljarna har just nu så kommer läget troligtvis inte förändras. Men något man vet om extraval är att valdeltagandet generellt blir lägre. Sen kompliceras situationen av att vi befinner oss i en pandemi, vilket kan påverka valrörelsen och möjligheten att ta sig till vallokalerna, säger Karin Nelsson.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.