Löfven ger inget besked – Sabuni dödförklarar Januarisamarbetet

Publicerad 2021-06-21

Statsminister Stefan Löfven underkänner den oheliga allians som fällt regeringen – men ger inget besked om han ska avgå eller utlysa extra val.

– Jag har en vecka på mig, säger statsministern.

Strax senare dödförklarade Nyamko Sabuni (L) Januarisamarbetet – medan Nooshi Dadgostar (V) önskar en Löfven-ledd regering utan marknadshyror.

På statsministerns presskonferens efter misstroendeomröstningen kommunicerades två saker: Att det det politiska läget är svårt – och att alla alternativ ska begrundas.

– Nu har vi det här läget, nu gäller det att arbeta framåt. Regeringen har nu en vecka på sig, vi kommer att samtala med våra samarbetspartier men vi är beredda att axla ansvaret för att leda landet, säger Löfven.

– Efter dagens omröstning befinner sig Sverige i ett svårt politiskt läge, Vänsterpartiet förenar sig med de högerkonservativa partierna.

Statsministern underströk att den ”oheliga allians” som sänkt regeringen inte utgör ett någon form av möjligt regeringsunderlag.

– Det här är en högst tillfällig majoritet som bara röstar bort regeringen och som saknar vilja och förmåga lägga fram alternativ, säger Löfven.

Han upprepar att regeringen inte vill införa marknadshyror. Han påminner också om den svåra regeringsbildningen.

– Man måste kompromissa, alla måste ge och ta. För mig är det att sätta landets bästa för ögonen.

Statsminister Stefan Löfven (S) lämnar pressträffen i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen.

Sabuni: ”Januariavtalet finns inte längre”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni höll en pressträff bara tjugo minuter efter statsministern. Hennes besked är att L kommer att eftersträva en borgerlig regering.

– Januariavtalet finns inte längre. I talmansrundor eller vid extraval kommer vi eftersträva en borgerlig regering, säger hon.

Tidigare har L fattat beslut om att vara kvar i Januariavtalet fram till nästa val. Nu anser hon att spelreglerna har förändrats.

– Jag hör budskap om att Januariavtalet ska återupprättas som det är. Det är förmätet att tro det när riksdagen precis har sagt att det inte duger, säger Sabuni.

– Det besked jag kan ge idag är att vi är öppna för samtal, förhandlingar och diskussioner. Det har vi varit hela tiden.

Röstade ner Löfven - sträcker ut en hand

Nooshi Dadgostar (V) röstade ner Stefan Löfven vid omröstningen – två och en halv timma senare meddelade hon att hon vill se honom som statsminister igen.

– Vi sträcker ut en hand till Stefan Löfven. Jag är öppen för att förhandla och vårt mål är att statsminister Stefan Löfven ska få förtroendet – och han kommer att behöva våra mandat.

V-ledaren upprepade flera gånger att hon inte tänker vika en tum om kärnfrågan om marknadshyror.

– Men det jag har varit tydlig med är att vi inte kan rösta på en statsminister som kommer införa marknadshyror i Sverige. Det skulle innebära ett systemskifte som kraftigt höjer människors hyror.

Frågan huruvida Vänsterpartiet vill vara del av en eventuell ny regering valde Dadgostar att avböja. Hon duckade också alla frågor om vad förhandlingarna ska handla om och om hon är beredd att göra eftergifter.

– Jag föredrar att inte förhandla via media här idag.

Statsminister Stefan Löfven (S)