Upploppsmakare i Malmö kan dömas till psykvård

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2021-04-22

Malmö förra sommaren: Brinnande barrikader på Amiralsgatan i Malmö på fredagskvällen som en reaktion på en koranbränning på Emilstorp i Rosengård. Enligt polisen befann sig 300 personer på Amiralsgatan, vilket helt stoppade trafiken till och från Rosengård. Arkivbild,.

Busskurer krossades, däck sattes i brand och polisfordon förstördes – enligt polisens bedömningar samlades flera hundra människor för att delta i upploppet på Amiralsgatan i Malmö efter en uppmärksammad koranbränning i slutet av augusti förra året.

Totalt åtalades fem tonåringar och en vuxen för våldsamheterna. Nu står det klart att den vuxna upploppsmakaren – en 31-årig man – kan dömas till vård.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning som nu är klar anses mannen lida av en allvarlig psykisk störning, både nu och vid tiden för upploppet. Den 31-årige mannen, som tog sig till upploppet i taxi, filmade sig själv och lade ut i direktsändning på nätet under stora delar av den våldsamma kvällen. Bland annat ska han har visat hur han gått och släpat på en omkulldragen stolpe från ett övergångsställe.

Malmö tingsrätt dömde 31-åringen för olaga hot, skadegörelse, ringa narkotikabrott samt våldsamt upplopp, och han fick då skyddstillsyn.

Rättegången har precis avslutats i hovrätten, och en ny dom väntas meddelas 5 maj.